Dragi cititori, această pagină vă este dedicată în fiecare sâmbătă. Am vrea să cuprindă cât mai multe semnale de la dumneavoastră, de aceea vă rog să ne trimiteți texte scurte, despre lucruri de interes public, lucruri care vă frământă și cărora nu le-ați găsit rezolvare. Așteptăm scrisorile dumneavoastră pe adresa: Evenimentul zilei, Romexpo Intrarea B, pavilionul G4, Bd. Mărăști, nr. 65-67, sect. 1, București. Vă mulțumesc pentru că ne sunteți aproape! Să aveți o săptămână minunată! Simona Ionescu, redactor șef
Și totuși, Băsescu !
Recent, Evenimentul zilei a publicat un articol în care Dan Andronic declară ferm că îl consideră pe Traian Băsescu cel mai important președinte al României. Această ieșire la rampă a domnului Andronic m-a mirat, ea abătându-se flagrant de la anti-băsismul generalizat al opiniei publice, anti-băsism la care presa a pus umărul cu mare zel. Nu am fost și nu sunt fan Băsescu. L-am votat în lipsa unei alternative plauzibile, dar pledoaria pro Băsescu a domnului Andronic mă face să-mi amintesc că, acum câțiva ani, Ion Cristoiu a lansat o mică şopârlă peltică, întrebând ce se va întâmpla cu Traian Băsescu dacă mogulii de presă se vor uni împotriva sa. Ipoteza aruncată în eter de către tatăl găinii care naște pui vii a devenit foarte curând realitate. Cei care doreau să controleze prin forţa presei politica din „grădina Carpaților” şi-au pus servanţii cu tunurile pe Traian Băsescu și, trăgând din toate pozițiile, precum „teroriștii” lui Iliescu, au cultivat cu râvnă exacerbarea orgoliilor adversarilor președintelui şi transformarea unor nemulțumiri inerente crizei economice într-o ură viscerală, aidoma celei din vremea proceselor Inchiziţiei. În numele democraticei libertăţi de exprimare şi funcţie de preferinţele boss-ului plătitor de salarii, „cruciada” antibăsistă a continuat pe tot parcursul celui de-al doilea mandat, amplificându-se considerabil după a doua încercare nereușită de suspendare. Erau invitaţi în studiouri diverşi politicieni şi analişti, mereu aceeaşi, care, ignorând postura jenantă în care se aflau, se lansau în nesfârșite filipice anti-Băsescu. Reacţiile şi cuvintele preşedintelui erau răstălmăcite cu vizibilă rea intenţie, iar moderatorii interveneau cu replici încurajatoare, fără ca „formatorii de opinii” să roșească de penibilul situației. Mafaldele de conjunctură erau gata să jure că seceta, inundaţiile sau încălzirea globală au fost impuse în mod dictatorial de către „regimul” Băsescu. Cu rare excepții, presa scrisă prelua mesajele denigratoare transmise prin intermediul micului ecran. Tot ce făcea sau spunea Traian Băsescu era catalogat drept aventurism politic, slugărnicie faţă de SUA, desconsiderare faţă de Rusia, inconştienţă, aroganţă, incultură, vulgaritate sau era ştampilat ca fiind neconstituţional.
Lucrurile nu s-au domolit nici după instalarea la Cotroceni a noului președinte. Zicerea potrivit căreia în leul căzut dă până și măgarul a devenit o cutumă acceptată fără grețuri de marea majoritate a actorilor scenei politice actuale. Mai nou, în tabloul de grup al detractorilor apar și personaje cunoscute drept profitori ai „băsismului”, de care domniile lor se leapădă cu un zel demn de o cauză mai bună. Foști „talibani” de-ai marinarului se cutremură în fața dosarelor de corupție și nu ezită să arate acuzator spre mandatele prezidențiale ale acestuia. Cu vădită rea-credință, se evită recunoașterea faptului că tocmai ex-președintele incriminat este cel sub al cărui ultim mandat a fost posibilă instrumentarea faptelor penale protejate anterior de omerta transpartinică. Până la proba contrarie, Traian Băsescu rămâne burghiul care a reușit să perforeze betonul armat al raptului de cumetrie din bani publici, devenit moștenire de familie. Cinstit ar fi să facem un exercițiu de imaginație și să ne întrebăm în mod responsabil cum ar fi arătat România și independența justiției sub mandatul unui Adrian Năstase sau Mircea Geoană. Viitoarea evoluție a actualului președinte este încă incertă, dar mă face să cred că Dan Andronic are dreptate. Traian Băsescu rămâne, deocamdată, cel mai important președinte al României.
Doina Rusu