Autoritățile nepaleze se așteptau la un mare cutremur în regiune, așa cum și în România s-au înmulțit, în ultimii ani, avertismentele legate de un posibil seism major. Rămâne de văzut dacă semnalele primite vor avea efectele scontate
Un seism puternic a lovit Nepalul, după 75 de ani, iar faptul că țara este una săracă, aglomerată și construcțiile sunt șubrede face ca numărul victimelor să fie foarte mare: 3.726 de morți și 6.500 de răniți. Mii de oameni trăiesc în corturi, după ce locuințele le-au fost distruse și alte mii de persoane au murit în India și China.
Calculele specialiștilor
Experții se așteptau, luând în calcul parametri fizici și geologici, la un cutremur major în Nepal, dar când 50 de specialiști seismologi s-au adunat în Kathmandu săptămâna trecută, la un seminar despre măsurile necesare pentru prevenirea unui dezastru, nu s-au gândit că este prea târziu. Combinația mortală dintre densitatea mare a populației, reglementările lejere în domeniul construcțiilor și clădirile de beton în stare maximă de degradare au făcut ca oamenii de știință să avertizeze că un seism puternic ar face zeci de mii de victime în Kathmandu. Cutremurul de sâmbătă, produs puțin după ora 12.00, a avut magnitudinea de 7,8 pe scara Richter.
FOTO: Potrivit UNICEF, aproape un milion de copii au fost „grav afectați” în urma seismului
Români în Nepal
Ministerul Afacerilor Externe român a anunțat că 30 de cetăţeni români au fost localizaţi în Nepal și contactaţi direct sau prin intermediul familiilor. Ambasada României la New Delhi şi Consulatului Onorific din Nepal verifică situaţia altor români care s-ar afla în zonele afectate. Până acum, misiunea diplomatică nu a primit nicio confirmare oficială privind existența vreunui cetățean român printre victime.
FOTO: Mii de oameni se adăpostesc acum într-un „oraș al corturilor”, după ce și-au pierdut locuințele
În urma unei avalanșe care a afectat tabăra de bază de pe Muntele Everest, cel puțin 18 alpiniști au murit, 200 fiind salvați. Patru alpiniști români, aflați pe versant când s-a produs avalanșa provocată de cutremur, sunt bine și se află în tabăra numărul 1 din Nepal, potrivit Federației Române de Alpinism. Unul dintre aceștia, alpinistul Alex Găvan, a scris pe Facebook câteva rânduri, în care a explicat pericolul în care s-au aflat, după mai multe replici ale cutremurului, taberele fiind complet distruse, iar supraviețuitorii evacuați de pe munte cu elicopterele.