CUTREMURUL DIN NEPAL. Google şi facebook au lansat două instrumente menite să ajute la găsirea celori afectaţi de seismul de 7,8 grade pe scara Richter care a zguduit, sâmbătă Nepalul şi a ucis aproape 2.500 de oameni.
Google a relansat aplicaţia People Finder, unde utilizatorii pot să caute sau să ofere informaţii despre cei aflaţi în zonele afectate, conform digitaltrends.com.
Aplicaţia poate fi accesată şi prin SMS. Până duminică dimineaţa, peste 3.800 de cereri au fost înregistrate.
People Finder a fost lansată, pentru prima dată, în ianuarie 2010, după ce un cutremur devastator a lovit Haiti şi foloseşte bazele de date cu informaţii oferite de oameni sau de diferite organizaţii.
Totodată, şi Facebook a lansat aplicaţia Safety Check, care le permite celor aflaţi în zonele afectate de seism să-şi anunţe rudele şi prietenii că sunt în siguranţă.
"Dacă te afli într-una din zonele afectate de cutremur vei primi o notificare prin care vei fi întrebat dacă eşti în siguranţă şi dacă vrei să comunici cu oricare dintre prietenii tăi", a declarat, într-o postare, fondatorul şi directorul executiv al Facebook, Mark Zuckerberg.
Reţeaua de socializare a lansat aplicaţia, pentru prima dată, în octombrie 2014.
Un cutremur cu magnitudinea 7,9 grade s-a produs sâmbătă în Nepal. Este cel mai puternic seism din acest an. Potrivit ultimului bilanţ oficial, peste 2.450 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar 6.000 de oameni au fost răniţi. Seismul, care a avut 17 replici, a provocat avalanşe pe Everest, care au ucis 22 de persoane. MAE a transmis că 19 români au fost identificaţi în Nepal, iar aceştia nu sunt în pericol. O nouă replică a cutremurului a avut loc duminică dimineaţă, a transmis pe Twitter alpinistul Alex Găvan. Replica a avut 6,7 grade şi a fost cea mai puternică de până acum.