Evenimentul Zilei > Actualitate > Cutremurul din Nepal. Alex Găvan, pe Twitter: „Un dezastru. Foarte mulți morți”
Cutremurul din Nepal. Alex Găvan, pe Twitter: „Un dezastru. Foarte mulți morți”

Cutremurul din Nepal. Alex Găvan, pe Twitter: „Un dezastru. Foarte mulți morți”

Aflat în tabăra de la baza vârfului Everest în momentul producerii seismului, alpinistul român Alex Găvan a comunicat, pe Twitter, că este teafăr, oferind câteva ore mai târziu informații pe scurt despre dimensiunea tragediei din Nepal.

La scurt timp după producerea seismului din această dimineață, Alex Găvan a postat un mesaj pe Twitter, postarea fiind preluată și de către jurnaliștii de la CNN. "Cutremur mare, urmat de o avalanșă dinspre Pumori. Am fugit din cort pentru a-mi salva viața. Sunt ok. Pe munte se află mulți oameni", a transmis alpinistul român.

Câteva ore mai târziu, Alex Găvan a revenit cu un alt mesaj pe Twitter, descriind succint situația de la tabăra de bază. "Dezastru uriaș. Am ajutat la căutarea și salvarea victimelor prinse sub dărâmăturile din zonă. Mulți morți, dar și mulți mai mulți grav răniți. Dacă elicopterele nu vor ajunge aici urgent, și mai mulți vor muri", a postat alpinistul român.

Puternicul seism produs în Nepal a dus la formarea unei avalanșe de proporții pe Muntele Everest, zeci de alpiniști aflați în expediție fiind surprinși la taberele amenajate la diferite altitudini. Potrivit informațiilor autorităților nepaleze, cel puțin opt oameni au murit, iar alte câteva zeci sunt răniți după ce tabăra de bază a fost parțial acoperită de zăpadă.

De altfel, autoritățile se tem că bilanțul ar putea crește în următoarele ore, operațiunile de salvare fiind îngreunate de ninsoarea care cade în zona Everestului. "Numărul celor decedaţi ar putea fi mult mai mare, incluzând atât alpinişti străini, cât şi şerpaşi nepalezi", a declarat Gyanendra Shrestha, oficial nepalez din cadrul Ministerului nepalez de turism, adăugând că avalanşa a îngropat o parte a taberei de bază de pe Everest.