CUTREMURUL DIN JAPONIA: Peste 1.800 de morţi şi dispăruţi şi explozie la o centrală nucleară| MULTIMEDIA

CUTREMURUL DIN JAPONIA: Peste 1.800 de morţi şi dispăruţi şi explozie la o centrală nucleară| MULTIMEDIA

În ultimele 30 de ore, Japonia a fost zguduită de un cutremur a cărui intensitate a ajuns la aproape 8,9 grade pe Richter şi de replici care au urcat până la 6,8 grade. Peste 1.800 de persoane au murit sau sunt date dispărute în urma seismului urmat de tsunami, arată cel mai recent bilanţ, iar numărul victimelor continuă să crească. Autorităţile au anunţat că dintr-un singur oraş sunt date dispărute aproximativ 10.000 de persoane. MAE a precizat că niciun român nu a fost rănit. Una dintre cele mai mari probleme în acest moment este alerta nucleară de la centrala de la Fukushima, unde astăzi a avut loc o explozie.

Autorităţile nipone au precizat că deflagraţia nu a afectat învelişul reactorului. S-a decis evacuarea a 50.000 de persoane care locuiesc pe o rază de 20 km în jurul reactorului.

Între timp, continuă operaţiunile de salvare pe coasta de est a Japoniei, puternic afectată de tsunami-ul care a urmat curtremurului de 8,9 grade pe scara Richter. Mii de persoane sunt date dispărute. MAE a precizat că niciun român nu a fost rănit. În Japonia locuiesc aproximativ 2.500 de cetăţeni români.

19.10 Potrivit AFP, Japonia a mobilizat 50.000 de soldaţi şi membri ai serviciilor pe coasta devastată. ONU a anunţat că o echipă de şapte experţi specializaţi în evaluare şi coordonare în caz de catastrofă va ajuta experţii niponi să coordoneze activitatea echipelor internaţionale de salvare.

Guvernul de la Tokio a acceptat oferte de asistenţă de peste hotare: din partea Australiei (72 de specialişti), Statelor Unite (200 de experţi), Coreei de Sud, Noii Zeelande, Germaniei, Singapore şi Mexicului (145 de experţi în total). Şi Franţa, Marea Britanie şi Elveţia au anunţat că vor trimite echipe de intervenţie. 18.20 Agenția Nucleară Japoneză a stabilit, în urma accidentului de la centrala nucleară Fukushima, un nivel patru de pericol pe o scală de 0 la 7, potrivit AFP. La accidentul de la Cernobâl din 1986 nivelul a fost de 7, pe scala internațională a evenimentelor nucleare. „Situația ar putea fi mai gravă decât autoritățile japoneze recunosc, însă nu vor să îngijoreze populația”, a declarat un expert britanic în domeniu. 18.00 Autorităţile din Rusia au anunţat că în 24 de ore, un nor radioactiv, produs în urma exploziei de la centrala nucleară Fukushima ar putea ajunge în peninsula Kamceatka.

17.55 Peste 10.000 de persoane sunt, în continuare, date dispărute în oraşul-port Minamisanriku.  17.24 Potrivit agențiilor Kyodo și NHK, dintre persoanele evacuate dintr-un oraş din apropierea centralei nucleare, cel puțin trei au fost expuse radiaţiilor. Aceştia au fost selectaţi dintr-un grup de 90 de pacienţi dintr-un spital şi testaţi la întâmplare. 16.30 Traficul feroviar în Tokyo revine la normal

16.25 Cele patru persoane rănite în explozia de la centrala nucleară sunt în stare conştientă, iar rănile nu le pun viaţa un pericol, anunţă presa din Japonia.

16.20 O navă americană s-a aprovizionat cu apă şi hrană din Singapore şi se va îndrepta în scurt timp spre Japonia.

15.40 Premierul nipon a precizat că peste 3.000 de persoane au fost salvate în orele care au urmat cutremurului de ieri, de 8,9 grade, şi a tsunami-ului.

Aproximativ 1,4 milioane de locuinţe nu mai au apă potabilă, iar alte 3 milioane nu mai au electricitate. Autorităţile au trimis 59 de camioane cu apă în cele mai afectate zone. 15.15 Un nou cutremur, cu o magnitudinea de 6,4 grade pe scara Richter, s-a produs în nord-estul Japoniei, În apropierea coastei de est a insulei japoneze Honshu. Este cea mai mare replică a cutremurului de ieri. 15.10 Printre sinistraţi, trei cetăţeni români se află într-un adăpost dintr-un oraş nipon, anunţă Ministerul Român al Afacerilor Externe. Aseară, preşedintele Traian Băsescu declara că Ambasada României la Tokyo încearcă să ia legătura cu toţi cei aproximativ 2.500 de români care locuiesc în Japonia. 15.00 Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) au anunţat că autorităţile nipone se pregătesc să colecteze de urgenţă iod, pe care să îl distribuie apoi locuitorilor din apropierea centralei nucleare. 

14.35 Între timp, în Japonia se desfăşoară una dintre cele mai ample operaţiuni de salvare, după ce ţara nordul ţării a fost lovit de un cutremur de 8,9 grade pe Richter, iar coasta de est a fost măturată de un tsunami de 10 metri înălţime.

14.30 BBC relatează că din cauza întreruperii alimentării cu energie electrică în mai multe oraşe, locuitorii se folosesc de telefoanele mobile pentru a fi la curent cu evoluţia situaţiei în Japonia. Televizoarele şi accesul la Internet sunt inutile în acest moment, fără curent electric.

14.25 Premierul nipon a mai spus, cu privire la situaţia de la centrala nucleară, că guvernul va lua toate măsurile necesare pentru ca "nicio persoană să nu sufere probleme medicale" 14.12 Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Yukio Edano, a declarat că explozia de la centrala nucleară nu a afectat peretele reactorului. În plus, nivelul radiaţiilor a scăzut după explozie. Explozia a fost provocată de vaporii de apă folosiţi la răcire. 14.10 Peste 50 de state şi-au arătat susţinerea şi compasiunea faţă de dezastrul prin care trece Japonia. Premierul Naoto Kan a declarat că a fost sunat, printre altele, şi de preşedintele american Barack Obama. 13.50 Japonia are 54 de reactoare, care furnizează aproximativ 30% din electricitatea necesară. Primul reactor nuclear şi-a început funcţionarea în 1966, iar energia nucleară a devenit o prioritate strategică în 1973, momentul crizei petrolului. Citește mai multe aici despre strategia Japoniei privind energia nucleară, dar și despre scandalurile care au afectat Tepco, compania care operează centrala nucleară Fukushima. 13.30 Premierul Naoto Kan a declarat mai devreme că țara a fost lovită de un dezastru fără precedent. Șeful guvernului a îndemnat populația să fie responsabilă și să asculte informațiile furnizate de presă. Siguranța oamenilor din apropierea centralei nucleare Fukushima este prioritatea numărul unu, a spus premierul, potrivit BBC. 13.08 Agenţia nucleară japoneză subliniază că distrugerea containerului care adăposteşte materialul radioactiv este „improbabilă”, în ciuda exploziei de la centrala nucleară Fukushima I.      12.53 Cutremurul din Japonia a deplasat insula principală cu 2,4 metri şi axa Pământului cu 10 centimetri. Citește mai multe aici. 12.42 Autoritățile citate de televiziunea NHK au anunțat că au găsit în jur de 300-400 de cadavre în orașul Rikuzentakata, aflat pe coastă, care a fost devastat de tsunami. 12.33 Secretarul general al guvernului nipon, Youkio Edano, a confirmat explozia de la centrala nucleară Fukushima-1, precizând însă că reactorul n-a fost afectat, a relatat corespondentul RIA Novosti, citat de Agerpres.

Cu toate acestea, televiziunea publică NHK a anunţat că nivelul de radioactivitate continuă să crească în jurul instalaţiei, localnicii fiind sfătuiţi să-şi ermetizeze casele. 12.30 Ce s-a întâmplat la centrala nucleară Fukushima I? Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a anunţat ieri că seismul şi tsunami-ul care a urmat au întrerupt alimentarea cu energie electrică a reactorului. Valurile care au avansat pe uscat au dezafectat mai apoi şi sistemul de urgenţă care asigura alimentarea – bazat pe generatoare diesel. Prin urmare, sistemul de răcire a materialului radioactiv şi-a încetat funcţionarea.

Autorităţile au făcut eforturi disperate pentru a relua alimentarea cu energie electrică, aparent fără succes, şi au eliberat vapori radioactivi pentru a reduce presiunea.

E neclar încă dacă explozia care a avut loc mai devreme a afectat în mod direct reactorul.  12.20 Zona de evacuare a populației în jurul centralei nucleare afectată de explozie a fost extinsă la 20 de km 11.55 Televiziunea japoneză a oferit imagini care surprind explozia puternică de la centrala nucleară. Autoritățile investighează cauza și gravitatea exploziei. reamintim că guvernul nipon a confirmat explozia și existența unor scurgeri radioactive, dar nu s-a pronunțat asupra gravității situației.  Vezi mai jos clipul cu imaginile suprinse în momentul exploziei. 11.50 Oficialii japonezi au anunțat că populația trebuie să rămână în alertă pentru că un tsunami este încă posibil. Valurile ar putea atinge trei metri. 11.32 Autorităţile nipone se pregătesc să colecteze de urgenţă iod, informează agenția Kyodo, care precizează că radioactivitatea primită într-o oră de o persoană care se află în apropierea centralei nucleare de la Fukushima corespunde limitei de radioactivitate ce nu trebuie depăşită anual. 11.15 Agenția Internațională pentru Energie Nucleară a solicitat urgent informații cu privire la situația centralei nucleare. Un oficial guvernamental, Yukio Edano, a subliniat că nu poate confirma dacă explozia a avut loc la reactorul centralei. El a subliniat că autoritățile sunt pregătite pentru cel mai pesimist scenariu și a cerut populației să își păstreze calmul. Autoritățile nipone au extins evacuarea din zona centralei Fukushima Daini (Fukushima II) pe o rază de 10 km, o măsură asemănătoare cu cea aplicată la centrala Fukushima Daiichi (Fukushima II), notează BBC.  10.47 Patru persoane au fost rănite în explozia care a avut loc la reactorul nr. 1 al centralei nucleare de la Fukushima, în nord-estul Japoniei, a anunţat azi operatorul Tokyo Electric Power Co. (Tepco), informează agenţia Kyodo, citată de Agerpres.

Explozia s-a auzit la ora locală 15,36. Un nor de fum alb se poate vedea deasupra Prefecturii Fukushima, potrivit Tepco. Cele patru persoane rănite sunt angajaţi care se ocupau de rezolvarea unor probleme provocate de puternicul seism care a lovit vineri nord-estul Japoniei. Un expert în domeniul nuclear a declarat pentru televiziunea niponă mai devreme că ar putea fi vorba de o explozie „deliberată”. 10.38 Situația devine și mai tensionată în Japonia, după explozia de la centrala nucleară Fukushima. Televiziunea NHK îi sfătuiește pe oamenii din regiune să rămână în case, să închidă ferestrele și să oprească aerul condiționat. Oamenii sunt de asemenea sfătuiți să își acopere gura și nasul cu o mască sau cu un prosop. Reactorul afectat are o vechime de 40 de ani. Agenția nucleară japoneză nu a confirmat deocamdată explozia. 10.30 Tavanul şi pereţii clădirii reactorului de la Fukushima s-au prăbuşit, anunţă televiziunea NHK. Mai mulţi angajaţi au fost răniţi în urma exploziei care s-a auzit la reactorul 1 al centralei, aflată la aproximativ 240 de km nord de Tokyo. Reamintim că zeci de mii de oameni au fost evacuați din zona centralei, după ce sistemul de răcire a două reactoare s-a defectat. Defecțiuni asemănătoare au apărut la alte trei reactoare, de la o a doua centrală nucleară. Japonia are 16 centrale nucleare operaţionale și patru s-au oprit automat în urma cutremurului cu magnitudinea 8,9 care a zguduit ieri țara. <iframe title="YouTube video player" src="http://www.youtube.com/embed/FVwDnDo6BaM" frameborder="0" height="390" width="480"></iframe>

10.20 Bilanțul a crescut oficial la 1.000 de morți și va depăși 1.300. 10.15 Presa japoneză anunță că radioactivitatea a crescut de 20 de ori peste nivelul normal în afara centralei. 10.00 O explozie a fost auzită la centrala nucleară Fukushima Daiichi, din nord-estul Japoniei. Televiziunea japoneză a arătat imagini cu un nor de fum alb deasupra centralei nucleare. NHK TV a anunțat că explozia s-ar fi produs „lângă” centrală. Cîțiva oameni au fost răniți. 9.50 Banca Japoniei are o reuniune de urgență și a anunțat că va face tot posibilul pentru e menține stabilitatea piețelor 9.45 Compania japoneză de electricitate Tokyo Electric Power a avertizat azi în legătură cu riscul întreruperii alimentării cu energie electrică în capitală şi împrejurimi din cauza pagubelor provocate se seismul de ieri la centralele care alimentează regiunea, relatează AFP. Tepco a făcut apel la cetăţeni să-şi reducă din consumul de curent electric, estimând că cererea ar putea atinge la sfârşitul după-amiezii o putere care depăşeşte capacităţile sale. 5,6 milioane de case sunt fără energie electrică și un milion fără apă curentă. Lumina zilei a revelat ceva mai clar adevărata dimensiune a dezastrului. Localităţi întregi se află sub apă – valurile de până la 10 metri au năvălit cu 800 de km/h pe uscat. Poliţia a anunţat că 215.000 de oameni au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele.

Cea mai mare îngrijorare rămâne cea legată de problemele de la centralele nucleare. Ryohei Shiomi, un oficial din cadrul NISA a declarat că se fac verificări pentru a se constata dacă a avut loc o fuziune la instalaţia Fukushima Daiichi, care şi-a pierdut capacitatea de răcire în urma cutremurului, notează AP, citată de Agerpres. Shiomi a spus că, chiar dacă a existat o fuziune, aceasta nu va afecta oamenii pe o rază de 10 km. Cei mai mulţi dintre cei 51.000 de locuitori de pe această rază au fost evacuaţi, a precizat oficialul.

Azi dimineaţa, Japonia a declarat starea de urgenţă pentru cinci reactoare nucleare de la două centrale după ce unităţile şi-au pierdut capacitatea de răcire. Operatorii de la reactorul 1 de la Fukushima Daiichi au luat măsuri pentru a scădea căldura şi presiunea din interiorul reactorului după ce s-a întrerupt electricitatea iar generatoarele de urgenţă au fost dezactivate, afectând sistemul de răcire principal.

Potrivit agenţiei nipone Kyodo, chiar înainte ca Tokyo Electric Power Co să reuşească să reducă presiunea, ceea ce implică eliberarea de vapori ce ar include probabil materiale radioactive, radiaţiile au crescut la un nivel neobişnuit la reactorul numărul 1 de la Fukushima şi în apropiere de acesta. Conform NISA, oficialii TEPCO a întâmpinat dificultăţi în deschiderea unei valve pentru a elibera presiunea din cauza nivelului de radioactivitate ridicat, în timp ce evacuarea locuitorilor din vecinătate nu a fost încă finalizată. Un număr de 703 persoane şi-au pierdut viaţa, potrivit unui bilanţ provizoriu bazat pe cifrele poliţiei şi o numărătoare a AFP. Purtătorul de cuvânt al guvernului, Yukio Edano, a declarat că se aşteaptă la „peste o mie de morţi”. Aproximativ 784 de persoane sunt încă date dispărute, fiind semnalat totodată un număr de 1.128 de răniţi, potrivit unui bilanţ precedent al poliţiei. Lumea este alături de Japonia. „Şaizeci şi opt de echipe internaţionale de căutare şi salvare din peste 45 de ţări sunt în stare de alertă, supraveghează situaţia şi sunt pregătite să asiste la nevoie Japonia”, a declarat pentru AFP la Geneva Elisabeth Byrs, purtător de cuvânt al Biroului Naţiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare.

ONU menţine un contact permanent cu autorităţile nipone, fiind în orice moment pregătită de ajutor, conform aceleiaşi surse. „Naţiunile Unite sunt alături de poporul japonez. Vom face tot posibilul, în acest moment extrem de dificil” pentru Japonia, afirmase anterior secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.

Ne puteți urmări și pe Google News