Cutremurul din Italia. Peste 50 de replici au zguduit Emilia Romagna. Seismele ar putea continua
- Luciana Pop
- 30 mai 2012, 13:59
Italienii din regiunea Emilia Romagna, afectați de seismul de 5,8 pe Richter care a zguduit ieri dimineață nordul țării, au petrecut noaptea sub cerul liber. Cel puțin 50 de replici ale seismului au avut loc în ultimele 48 de ore.
Aproximativ 15.000 de persoane au fost evacuate în urma cutremurului, fiind adăpostite în corturi și în centrele special amenajate. În paralel, echipele de salvare continuau în această dimineață să caute sub ruine, ajutați de localnici, care caută cu mâinile goale sub dărâmături. Bilanțul cutremurului arată astfel: 17 morți, un dispărut și 350 de răniți. Cel puțin 40 de replici ale seismului au avut loc în ultimele 48 de ore. Presa din Peninsulă scrie că guvernul de la Roma se va reuni astăzi de urgență pentru a analiza situația din regiunea afectată de seism. Autoritățile au decretat pentru luni, 4 iunie, zi de doliu național în memoria victimelor Sute de oameni, ale căror locuințe nu au fost avariate sau au fost afectate într-un grad mai mic, au preferat să petreacă noaptea în mașini. De asemenea, mulți se tem că dacă își vor abandona casele, acestea vor fi ținta prăduitorilor. Aproape nicio clădire istorică sau modernă nu a rămas în picioare în regiunea Modena, după ce pământul s-a cutremurat de mai multe ori în aceste ultime zile, scrie Ilsole24ore. Cavezzo, localitatea care nu mai există Presa vorbește despre salvarea miraculoasă a unei femei, care a fost scoasă de sub dărâmături după 12 ore de la seism, în localitatea Cavezzo sau despre prăbușirea bisericii San Francisco din Mirandola, din care numai fațada a rămas intactă.De altfel, Cavezzo este una dintre cele trei localaități din Modena cele mai grav lovite de mișcarea telurică de ieri. ”Aproape nimic nu a mai rămas în picoare după cutremurul din 20 mai și cel de ieri”, spune un localnic. Mii de oameni au fost evacuați, iar câțiva au preferat să rămână să trăiască printre ruinele clădirilor puse la pământ și care oferă o imagine apocaliptică. Cei care în ultimele 48 de ore au postat mesaje pe Twitter spun că 75% din Cavezzo este la pământ. Localnicii care nu au plecat cu greu pot cred că acolo unde până mai ieri erau un supermarket, un magazin cu haine și un cetru medical, acum totul s-a transformat într-un maldăr de cărămizi, sticlă și mortar. ”Este haos, totul e la pământ, cam toate clădirile din oraș au căzut”, spune un pompier din Cavezzo. Povestea cea mai impresionantă redată azi de ziarele italiene este cea a unui preot paroh din orășelul Roverto di Novi care și-a pierdut viața după că a intrat în basilică pentru a salva statueta Fecioarei Maria.
Ce spun seismologii Specialiștii din Italia sunt unanim de acord: cutremurul din 20 mai și cel de ieri își au oariginea în două falii (fracturi de rocă) diverse. Gianluca Valensise, de la Institutul de Geofizică și Vulcanologie susține că „nu este nimic nou. ”S-a întâmplat deja de alte ori în Italia. De exemplu, în cazul cutremurului de la Colfiorito-Assisi au existat două seisme puternice, la 12 ore distanță unul de celălalt, după care a mai fost unul mare la 20 de zile. Chiar și în acest caz a fost vorba de două cutremure provocate de falii diverse. Este clar însă că primul cutremur, din 20 mai, a încărcat falia adiacentă. Altfel spus, dacă nu exista seismul din 20 mai, acest ultim cutremur putea avea loc cine știe când, poate peste 10 sau 20 de ani. Oricând poate veni un alt seism puternic Un alt seismolog italian, Alessandro Amato, confirmă faptul că în zona Emilia Romagna un cutremur similar celui de ieri reprezintă o eventualitate de care se teme. ”Da, există temeri că o structură geologică atât de complexă poate lăsa loc unor cutremure de mare intensitate”. Același lucru îl spune și Antonio Piersanti, director al Centrului de Geofisică:”Noile seisme nu au nimic anormal, fac parte din eliberarea de energie seismică generată de prima mișcare telurică, de la 20 mai”. Dacă se va observa cum au evoluat ultimele secvențe seismice, se poate spune că în același fel, mai mult sau mai puțin, s-a întâmplat și în cazul cutremurului din Aquila”. Seismele pot continua mai multe săptămâni ”Acest ultim seism nu este legat direct de cel care a avut loc în ultimele zile în Emilia, dar cu siguranță este provocat de aceeași realitate dinamică a zonei: sunt consecințe ale tensiunilor care se găsesc în această regiune, cauzate de dinamica interiorului Terrei și a scoarței terestre care este în evoluție continuă și crează situații de acest gen”, explică seismologul Enzo Boschi, citat de agenția Adnkronos.Acesta nu exclude ca seismele să continue timp de mai multe săptămâni. În general, după un cutremur puternic se înregistrează doar replici seismice de mai mică intensitate. Dar în Italia s-a întâmplat deja ca două seisme puternice, mai mult sau mai puțin de aceeași intensitate, să aibă loc la distanță de câteva zile. Nu trebuie uitat cutremurul din Umbria, în Friuli înregistrându-se la distanță de câteva luni. Deci, nu poate fi exlus nici de această dată în Emilia. Sistemul eleiberează energie. Și o poate face dintr-o singură lovitură, în mai mult de una sau în mici faze succesive, a precizat Boschi.