Cutremurul care zguduie Casa Alba. Mită în Ucraina de cinci miloane de dolari

Cutremurul care zguduie Casa Alba. Mită în Ucraina de cinci miloane de dolari

Un amplu scandal internațional a izbucnit după ce oficialii ucraineni au afirmat sâmbătă că li s-a oferit mită în valoare de cinci milioane de dolari pentru a opri o anchetă împotriva fondatorului companiei energetice Burisma.

 

Ucrainienii susțin însă că nu există nicio legătură cu Hunter Biden, fiul fostului vicepreședinte american Joe Biden, actual candidat la președinția SUA, informează Reuters.

Burisma a ajuns în atenția internațională anul trecut din cauza anchetei pentru demiterea președintelui Statelor Unite, Donald Trump. A existat suspiciunea că liderul de la Casă Albă a făcut presiuni la Kiev pentru deschiderea unui dosar împotriva lui Biden, adversarul sau politic, și a fiului acestuia.

Artem Sitnik, șeful oficiului național anticorupție din Ucraina (NABU) a declarat că în legătură cu oferta de mită au fost arestați trei suspecți, inclusiv doi funcționari fiscali, dintre care unul încă activ. Banii - cea mai mare suma confiscată vreodată în Ucraina - au fost aduși în saci de plastic, de agenți mascați, pentru a fi arătați publicului într-o conferință de presă.

Burisma a comunicat că nu are nicio legătură cu dosarul și nu a răspuns solicitărilor de a comenta din partea fondatorului companiei, Mikola Zlocevski, fost ministru al energiei, stabilit în străînătate.

La conferință de presă de sâmbătă, liderul anchetei anticorupție, Nazar Holodnitki, a cerut „să terminăm cu asta o dată pentru totdeauna: Biden jr. și Biden senior nu apar în această procedura”.

Oficialii de la Kiev au explicat că mită este legată de un caz de fraude cu fonduri publice acordate unei bănci. Circa cinci milioane le-au fost oferite anchetatorilor anticorupție și încă un milion pentru un oficial care acționa că intermediar, a afirmat Sitnik. Suspecții se grăbeau să plătească mită pentru închiderea dosarului lui Zlocevski, astfel încât acesta să poată reveni în țară înainte de aniversarea zilei sale de naștere, duminică.

Fostul procuror general al Ucrainei a declarat luna această agenției Reuters că auditul pe care l-a comandat când deținea funcția nu a găsit nicio dovadă a unor eventuale ilegalități comise de Hunter Biden cât timp acesta a lucrat pentru Burisma, începând din 2014. Compania privată a susținut că aducerea unor nume cunoscute a constituit o încercare de a întări managementul, scrie Agerpres.

Trump și republicanii din Congresul SUA l-au acuzat pe Hunter Biden de corupție, dar nu au prezentat probe în acest sens. Atât fostul vicepreședinte, cât și fiul sau au respins toate suspiciunile de ilegalități, iar democrații au afirmat că Trump a încercat astfel să își crească șansele de a fi reales.

Ne puteți urmări și pe Google News