Doar în ultimele 48 de ore întreaga noastră planetă a fost extrem de agitată și mulți specialişti cred că ceea ce am văzut până acum este doar începutul.
În ultimele 48 de ore, au fost simţite cutremure, erupţii ca niște focuri uriaşe de artificii, care pun pe gânduri specialiştii. Ca dovadă sunt următoarele exemple: un cutremur cu magnitudinea 6,1 a lovit Japonia, altul cu magnitudinea 6,6 a lovit Australia și un cutremur cu magnitudinea 7,3 a lovit Indonezia. Bineînțeles, toate acestea vin la doar o săptămână după ce California de Sud a fost lovită de cele mai mari două cutremure pe care le-a avut în mai mult de două decenii.
Să fie toate astea fenomene neobișnuite?
Cele mai recente date de la Earthquake Trackiar arată oarecum alarmant. Pe întreaga planetă, s-au înregistrat o medie de 193 de cutremure cu o magnitudine de 1,5 sau mai mari, pe zi, până în prezent. Da, sunt mici în comparație cu ceea ce am văzut săptămâna trecută. Dar nu se poate ignora faptul că în ultimele șapte zile, planeta noastră a înregistrat în medie peste 677 de cutremure de magnitudine de 1,5 sau mai mari. Acest lucru înseamnă că numărul de cutremure din lume, astăzi, este de peste trei ori mai mare decât în mod normal.
Potrivit USGS , au existat 121 de cutremure cu o magnitudine medie de 4,5 în lume în ultimele șapte zile, inclusiv cutremurul cu magnitudinea 6.1 care a lovit Japonia. Acest cutremur din Japonia a fost succedat de alte 84 de cutremure globale cu o magnitudine de 6,0 sau mai mult.
Ultimile 38 de cutremure majore din acest an au avut loc de-a lungul Pacificului. Dar trebuie să adăugăm şi pe cel din Australia, unde a lovit coasta de vest, Kimberley, scuturând bine zona. Apoi, cutremurul de 6,6 care a lovit duminică între Port Hedland și Broome, a raportat GeoScience Australia.
Un alt curemur s-a înregistrat, recent, de 4.0, în Montana, potrivit rapoartelor USGS. Acest cutremur urmează seria de cutremure care au zguduit lumea în ultimele săptămâni, cauzând cutremure puternice în California de Sud scuturând Seattle şi Washington. Potrivit unui geofizician al USGS, acest cutremur a fost "larg resimțit în zona Seattle, Puget Sound, chiar înainte de ora 3 dimineața, potrivit studiului geologic al Statelor Unite.
A fost simțită pe scară largă în toată zona Seattle", a spus Paul Caruso, geofizician USGS: "Știu, California primește cea mai mare atenție chiar acum, dar trebuie să ținem un ochi aproape de Nord-Vest, pentru că întârzie cu certitudine un "Big One" pentru ei. Există mai mulți vulcani în zonă care ar putea exploda literalmente în orice moment".
Din păcate, nu este doar un fenomen local. După cum se observă, numărul cutremurelor din lume este în prezent de trei ori mai mare decât în mod normal. Întreaga noastră planetă este foarte agitată și mulți cred că ceea ce am văzut până acum este doar începutul, iar temerile legate de un cutremur mare a crescut după ce au fost înregistrate aşte 1.000 de cutremure mici în California de Sud pe o perioadă de trei săptămâni, titrează Express.