Cutremurele pot să devină, la propriu, adevărate mine de aur. Cum se formează prețiosul meta

Cutremurele pot să devină, la propriu, adevărate mine de aur. Cum se formează prețiosul meta Cutremur. Sursa foto: Pixabay

Oamenii de știință au descoperit modul în care cutremurele determină cuarțul să formeze pepite mari de aur, rezolvând un mister care i-a nedumerit pe cercetători timp de decenii. Aurul se formează în mod natural în cuarț, al doilea cel mai abundent mineral din scoarța terestră, după feldspat. Aceste pepite sunt adesea grupate în pepite gigantice, care se găsesc în mijlocul așa-numitelor vene de cuarț, fisuri în rocile bogate în cuarț care sunt umplute periodic cu fluide hidrotermale din adâncul scoarței.

Un cutremur poate să dea naștere aurului

Fluidele hidrotermale transportă atomi de aur din adâncuri și îi aruncă prin venele de cuarț, ceea ce înseamnă că, teoretic, aurul ar trebui să fie împrăștiat uniform în fisuri, în loc să fie concentrat în pepite. Aceste pepite sunt extrem de valoroase și reprezintă până la 75% din tot aurul extras vreodată. Două indicii separate au ajutat la rezolvarea misterului pepitelor de aur: cele mai mari pepite apar în depozitele orogenice de aur, care se formează în timpul cutremurelor, iar cuarțul este un mineral piezoelectric, ceea ce înseamnă că își creează propria sarcină electrică ca răspuns la stresul geologic, cum ar fi stresul generat de cutremure.

Aur

Aur. Sursă foto: Freepik

Cercetătorii au descoperit că cutremurele fracturează rocile și forțează fluidele hidrotermale să urce în venele de cuarț, umplându-le cu aur dizolvat. Ca răspuns la stresul cutremurului, venele de cuarț generează simultan o sarcină electrică care reacționează cu aurul, determinându-l să precipite și să se solidifice. Aurul se concentrează în anumite locuri deoarece „aurul dizolvat în soluție se va depune în mod preferențial pe granulele de aur preexistente”. Aceasta înseamnă că, în venele de cuarț, aurul se solidifică în grupuri care devin mai mari cu fiecare cutremur. Cele mai mari pepite de aur orogenice găsite până în prezent cântăresc aproximativ 60 de kilograme.

Pentru a testa această idee, cercetătorii au simulat în laborator efectul unui cutremur asupra cristalelor de cuarț, scufundând cristalele într-un lichid care conține aur și replicând undele seismice pentru a genera o sarcină piezoelectrică. Rezultatele nu oferă geologilor și companiilor de explorare noi indicii cu privire la locul în care să exploateze pentru a găsi pepite de aur.

sursa: www.livescience.com