Cutremurele din Gorj, în plină Evaluare Națională! Cum au reacționat copiii și profesorii care erau în clase

Sursa foto: Arhiva EVZ

Elevii din Gorj care au susținut proba scrisă la Limba și literatura română din cadrul Evaluării Naționale nu au fost afectați de cutremur, potrivit șefei inspectoratului școlar. „Totul a decurs într-un mod normal, nimeni n-a intrat în panică, n-am avut probleme”, a declarat Marcela Mrejeru.

Un cutremur cu magnitudine de 4,2 a avut loc luni dimineață în Oltenia, în județul Gorj, după cum a anunțat Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului. INFP a revizuit magnitudinea seismului de la 4,2 pe Richter. Seismul a avut loc la ora 8 și 26 de minute, la o adâncime de doar 14 km. Intensitatea acestuia a fost medie, precizează INFP.

Acesta a fost urmat de o replică de 2,8 grade pe scara Richter.

Cutremurul s-a produs la 19 km nord-vest de Targu Jiu, 66 km nord-est de Drobeta-Turnu Severin, 68 km sud de Hunedoara, 82 km sud de Deva, 96km est de Resita, 94 km vest de Râmnicu Vâlcea. Cel mai semnificativ cutremur din zona Olteniei s-a produs în 14 februarie şi a avut o intensitate de 5,7 pe Richter, fiind urmat de sute de replici.

Cutremurul a fost resimțit puternic în Târgu Jiu. „Stăteam în pat și pur și simplu s-a zguduit patul cu mine. Credeam că am scăpat, de cutremure, dar observ că s-au reactivat“, a spus un târgujian.

Cutremurul s-a simțit și alte zone din Gorj: „S-a simțit în Curpen, Stănești. Întâi un vuiet, apoi s-a mișcat pământul“, a spus un gorjean.

Examenul s-a desfășurat în condiții normale

„Nu au fost probleme. Nici nu începuse proba scrisă. A început la 9 proba. Totul a decurs într-un mod normal, nimeni n-a intrat în panică, n-am avut probleme”, a declarat Marcela Mrejeru, inspectorul școlar general din județul Gorj.

Accesul candidaţilor în săli a fost permis începând de la ora 8:00 și până la ora 8:30, conform ghidului publicat de Ministerul Educației. Fiecare probă a Evaluării Naționale a început la ora 9. Timpul de redactare a subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise este de 120 de minute şi se calculează după completarea casetei de identificare a broșurii cu subiecte.

Calendarul Evaluării Naționale 2023

  • Până la data de 16 iunie: Înscrierea + Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
  • 19 iunie 2023: Limba și literatura română – probă scrisă
  • 21 iunie 2023: Matematica – probă scrisă
  • 22 iunie 2023: Limba și literatura maternă – probă scrisă
  • 28 iunie 2023 (până la ora 14:00): Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
  • 28 iunie 2023 (ora 16:00 – ora 19:00) – 29 iunie 2023 (ora 8:00 – ora 12:00): Depunerea contestațiilor
  • 29 iunie – 4 iulie 2023: Soluționarea contestațiilor
  • 4 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor