Un cutremur s-a produs, marti seară, largul Yamagata, potrivit Institutului de Geofizică al Statelor Unite ale Americii (USGS). Magnitudinea estimată a cutremurului a fost de 6.8 grade.
Un seism cu magnitudinea estimată la 6,8 grade de agenţia niponă de meteorologie s-a produs în largul Yamagata, în nord-vestul ţării, iar autorităţile au emis o avertizare de tsunami. Un val de un metru ar putea lovi coasta de nord-vest a Honshu- cea mai mare insulă a Japoniei- de-a lungul prefecturilor Yamagata, Niigata şi Ishikawa, informează Agerpres.
Epicentrul cutremurului, produs în jurul orei 22:22, la o adâncime de circa zece kilometri, a fost stabilit la o distanţă de 85 de kilometri de insula Honshu. Conform Serviciului Geologic al SUA (USGS), cutremurul a avut magnitudinea 6,5 şi nu au fost înregistrare victime şi pagube materiale imediate.
În ceea ce privește situația României, amintim că specialiștii de la Institutul pentru Fizica Pământului au făcut recent o simulare a modului în care s-ar propaga unda seismică, în ce zone ar putea exista cele mai multe victime şi unde se vor prăbuşi cele mai multe clădiri, în cazul unui cutremur de magnitudine mare.
„În cazul unui cutremur, noi avem rol de informare privind parametrii cutremurului în timp real. Practic, putem anunţa autorităţile cu 25 de secunde înainte de a veni unda puternică în Bucureşti, după aceea se primesc parametrii cutremurului, cum a fost şi cel din scenariu, de 7,5 grade la adâncimea de 140 de kilometri.
Noi putem estima care a fost distribuţia intensităţior în teritoriu, faţă de zona epicentrală, astfel încât, în funcţie de intensitate, putem estima pagubele la clădirile civile.
Zona Vrancea este cea mai afectată privind felul de percepţie al cutremururelor şi intensitatea la nivel de localităţi. După aceea se distribuie către Buzău, către nord.”, potrivit experților.