Cutremur puternic. Victime omenești și pagube importante

Cutremur. Sursa foto: Arhiva EVZ

Un puternic cutremur a avut loc aseară în arhipelagul Vanuatu, din Oceanul Pacific. Regiunea este una dintre cele mai vulnerabile la catastrofe naturale, mai cu seamă la seisme.

Vanatu, care face parte din Centura de foc a Pacificului, unde intră în coliziune mai multe plăci tectonice, se confruntă frecvent cu activităţi seismice şi vulcanice. Insula se află pe lista regiunilor cele mai expuse riscului de dezastre naturale, cum ar fi cutremure, furtuni, inundaţii şi tsunami.

Cel puţin 14 morţi

Cutremurul de aseară a avut magnitudinea 7,3 și s-a soldat cu cel puţin 14 morţi şi pagube materiale importante.

Conform INFP, epicentrul cutremurului, înregistrat la ora locală 12.47 (3.47, ora României), a fost localizat la o adâncime de 43 de kilometri, în mare, la aproximativ 30 de kilometri vest de Port Vila, capitala acestei naţiuni insulare. A fost declanșată o alertă de tsunami.

Cutremur Vanuatu. Sura foto: x.com

O replică de magnitudinea 5,5 a avut loc câteva minute mai târziu, urmată de o serie de seisme mai slabe.

Reprezentanta Crucii Roşii la Pacific, Katie Greenwood, a scris pe platforma X că Guvernul din Vanuatu a anunţat 14 morţi şi 200 de răniţi, care sunt îngrijiţi la spitalul principal din capitală.

Ambasada Franţei a fost distrusă

Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) a anunţat anterior cel puţin şase morţi şi a estimat că 116.000 de persoane ar putea fi afectate de consecinţele cutremurului.

Au fost instalate corturi în exteriorul spitalului din Port Vila - care a fost avariat - pentru a primi afluxul de pacienţi, a anunţat ONU, adăugând că existau perturbări importante ale telecomunicaţiilor şi că principalele două rezervoare de apă au fost avariate.

Ambasada Franţei în Vanuatu a fost ”distrusă”, însă personalul diplomatic este ”teafăr şi nevătămat”, a anunţat ambasadforul francez într-un mesaj postat pe X.

De asemenea, au fost semnalate alunecări de teren pe un deal abrupt care domină terminalul maritim internţaional. Clădirile din port nu par să fi fost avariate.

Potrivit site-ului de monitorizare online Flightradar, niciun zbor nu a aterizat la Port Vila după catastrofă.