Un nou cutremur zguduie România, de această dată fiind produs în Oltenia. Magnitudinea este de 4 grade pe scara Richter, anunță INFP.
Un nou cutremur a fost raportat în România în această primă săptămână a anului 2021. Seismul, unul cu o magnitudine destul de însemnată, de 4 pe Richter, s-a produs de această dată în județul Olt.
Potrivit datelor oficiale prezentate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), reiese faptul că seismul s-a produs la o adâncime de doar 10 kilometri.
Seismul de miercuri fusese precedat de altul ceva mai slab, de 2.5 pe Richter consemnat în Vrancea, la 61 de km adâncime.
Cel mai puternic cutremur din România în 2020
Cel mai puternic seism din 2020 s-a produs în data de 31 ianuarie, în judeţul Vrancea. Seismul a avut loc la o adâncime de 121 de kilometri şi a avut o magnitudine de 5,2 pe scara Richter. De altfel, cutremurul a fost atât de puternic încât a fost resimțit și în Capitală.
„În ultima perioadă s-au produs cutremure în jurul magnitudinii de 3 sau și mai mici. E o activitate normală a zonei Vrancea, cam la 2 ani se produce un cutremur între 5 grade și 6 grade pe Richter. Practic, această activitate a zonei Vrancea se încadrează în activitatea normală pentru regiune.
Dacă s-ar produce un cutremur de 7 grade Richter în zona Vrancea la o adâncime de, să zicem, 100 de kilometri, sigur, sunt afectate blocurile care au mai trecut prin alte cutremure anterioare, cum sunt cele din 1990, 1986, 1977, care nu au fost consolidate. E posibil să fie afectate și alte clădiri care nu au fost afectate în urma cutremurului din 1977 și peste care au trecut 50 de ani. Cutremurele care produc pagube mari sunt cele peste 7,2”, spunea Constantin Ionescu, directorul general al INFP.
Avertizarea specialiștilor: oricând poate veni un cutremur mare. Cum a fost 2020
Mircea Radulian, cercetător la Institutul Național pentru Fizica Pământului, spunea recent că probabilitatea ca România să fie lovită de un mare cutremur este foarte ridicată. Necunoscuta nu este „dacă”, ci „când”, se va produce acesta. Mai ales că, a explicat specialistul, anul trecut a fost „sărac” în seisme majore.