Cutremur pe scena politică! Acuzații grave din partea celor de la AUR: Ce tunuri de milioane s-ar pregăti
- Simona Suciu
- 18 aprilie 2022, 19:52
Liderii AUR critică dur un proiect legislativ care permite ca achizițiile de lucrări care nu depășesc 5 milioane de lei (1 milion de euro) să se poate face fără licitație publică. AUR susține că este o invitație de furt.
Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) acuză coaliția de guvernarea că vrea să fure din banii PNRR. Declarațiile vin după ce 137 de parlamentari PSD, PNL şi UDMR au depus un proiect de lege care prevede că se pot semna contracte de până la un milion de euro fără să mai fie nevoie de licitație publică.
„Zilele acestea, a fost introdus în Parlament un proiect care modifică şapte legi şi o ordonanţă de urgenţă, printre care legile esenţiale care privesc achiziţiile publice. Cea mai importantă schimbare este cea de la articolul 7 din Legea nr. 98/2016, care ridică pragurile de achiziţii fără licitaţie pentru bunuri şi servicii de la 135.060 de lei la 500.000 de lei şi de la 450.200 de lei la 5.000.000, în cazul achiziţiei de lucrări. Pentru a fura din sumele uriaşe prevăzute în PNRR, coaliţia de guvernare are nevoie de noi praguri, substanţial mărite la achiziţiile publice cu atribuire directă. Iată cum se pregătesc escrocheriile următorilor 20 de ani. Vor să fure de patru ori şi chiar de 11 ori mai mult ca acum", a transmis George Simion, liderul AUR printr-un comunicat de presă.
Acuzații la adresa PSD
Senatorul AUR Claudiu Târziu este și mai tranșant și acuză direct PSD că a intrat la Guervnare doar pentru a profita de "dezmăţul financiar care se anunţă prin PNRR“. Între timp PSD a anunțar că nu susține inițiativa. Asta, deși membri săi se află printre inițiatorii proiectului.
„PSD, ca de obicei, semnalizează la stânga şi o ia la dreapta. Partidul a intrat în coaliţia de guvernare mai ales pentru a fi parte la dezmăţul financiar care se anunţă prin PNRR, nu doar pentru a-l proteja pe Klaus Iohannis de suspendare. Acum, degeaba declară că nu va susţine proiectul, câtă vreme reprezentanţii săi se regăsesc printre iniţiatori. Vorbele nu ţin locul faptelor, iar toţi românii vor vedea în final că PSD va susţine legea, cu mici modificări care să-l aranjeze la bani", a precizat Târziu.
Ce prevede proiectul de lege
Actul normativ permite achiziția de lucrări de până la 1 milion de euro fără a mai fi nevoie de organizarea unei licitații publice.
– achiziția directă de bunuri și servicii se poate face dacă valoarea estimată a achiziției, fără TVA, este mai mică de este mai mică de 500.000 de lei (față de 135.060 lei în actuala lege), – achiziția directă de lucrări se poate face dacă valoarea estimată a achiziției, fără TVA, este mai mică de este mai mică de 5.000.000 de lei (față de 450.200 lei în actuala lege)
Proiectul mai prevede că autoritățile contractante sunt obligate să ”consulte” minimum trei operatori pentru achizițiile directe de peste 130.000 de lei la bunuri și 500.000 de lei la lucrări. Dacă în urma consultării autoritatea respectivă primește doar o ofertă valabilă, achiziția poate fi realizată.