Bursele chineze au căzut cu 7% joi 7 ianuarie, în primele 30 de minute de tranzacționare, ceea ce a atras închiderea lor automată.
Închiderea burselor din Shanghai și Shenzen, la scurt timp după deschidere, din cauza prăbușirii lor cu 7 procente, a provocat o undă de șoc care s-a extins mai întâi în regiune și apoi în întreaga lume.
Bursa din Tokyo a căzut cu 2,33%, iar Bursa din Hong Kong a închis cu o cădere de 3%.
Bursele europene au fost și ele afectate de incertitudinile privind starea de sănătate a celei de-a doua economii a lumii. La deschidere, Parisul căzuse cu 2,5%, Frankfurt și Milano cu peste 3%, iar Londra cu aproape 2%.
Bursele chineze au închis prematur imediat după deschidere, după o nouă prăbușire care a declanșat un „mecanism de siguranță” automat. Este a doua oară în această săptămână când acesta s-a activat: luni, bursele din Shanghai și Shenzen au fost obligate să se înghidă după o altă prăbușire, cauzată de anunțul oficial privind o nouă scădere a yuan-ului față de dolar, cea mai importantă din august încoace.
Această degringoladă financiară mondială se petrece pe fondul îngrijorărilor față de încetinirea creșterii celei de-a doua economii a lumii și de căderea prelungită a monedei ei naționale.
Într-adevăr, autoritățile chineze au scăzut cursul de referință al yuan-ului față de dolar cu 0,51%, la 6,5646 pentru un dolar, ceea ce reprezintă cel mai scăzut nivel din martie 2011 încoace.
Este de asemenea cea mai severă scădere din august, când Beijingul decisese o devalorizare surpriză cu 5% într-o săptămână, informează Bloomberg.
Yuanul este lăsat să fluctueze față de dolar într-o marjă de ± 2% față de un curs de referință stabilit de banca centrală chineză (PBOC).
Este a opta decizie consecutivă de scădere luată de autoritățile monetare chineze, ceea ce a provocat îngrijorare în întreaga lume.
Un yuan mai slab îi face pe exportatorii chinezi mai competitivi pe plan internațional, însă scumpește importurile țării.
Pentru 2016, nivelul așteptat al creșterii economiei chineze este de 6,9%, nivelul cel mai scăzut din ultimul sfert de secol, potrivit PBOC.
China a prelungit joi restricțiile de vânzare de către acționari, în ajunul expirării vechii interdicții și după această nouă prăbușire a burselor.
Interdicția, instituită în iulie și anunțată pentru șase luni, face parte dintr-un pachet de măsuri luat după degringolada spetaculoasă din vara lui 2015, în timpul căreia bursele chineze au fost scena evaporării a peste 3200 de miliarde de dolari.
Măsura împiedică „marii acționari”, care dețin peste 5% dintr-o întreprindere cotată pe bursă, de a-și vinde participațiile. Expirarea ei, programată pe 8 ianuarie, a provocat îngrijorarea brokerilor față de un posibil val de vânzări, imposibile până atunci.