CUTREMUR NEPAL. Bilanţul a ajuns la peste 3.800 de morţi. Cifra s-ar putea DUBLA. Ce veşti avem de la alpiniştii ROMÂNI

Cutremurul cu magnitudinea 7,8 grade pe scara Richter care s-a produs sâmbătă în Nepal a ucis peste 3.800 de oameni, conform CNN, iar peste 6.500 de persoane au fost rănite. Totodată, peste 100.000 de oameni au rămas fără adăpost. Seismul a avut 17 replici şi a provocat avalanşe pe Everest, care au ucis 22 de alpinişti şi ghizi.

Filiala nepaleză a organizaţiei Caritas estimează că bilanţul cutremurelor şi avalanşelor din Nepal va depăşi 6.000 de morţi, conform Mediafax.

În plus, aproximativ 90 de persoane şi-au pierdut viaţa în ţări învecinate, ca India şi China, mai scriu agenţiile internaţionale de presă.

Seismul care a scuturat sâmbătă Nepalul este cel mai devastator din ultimii 80 de ani.

A zguduit pământul cu forţa a 20 de bombe atomice

Conform datelor obţinute de către ziarul independent.co.uk, cutremurul din Nepal a fost atât de puternic încât poate fi considerat echivalent cu forţa a 20 de bombe atomice.

Monumente instorice, rase de pe faţa pământului

Mai multe clădiri istorice din Piața Durbar, Kathmandu, înscrise pe lista patrimoniului mondial UNESCO din 1979, au fost rase de pe faţa pământului de cutremur. Turnul Dharahara, simbol al capitalei nepaleze, construit în 1832, s-a prăbușit complet, omorând cel puțin 180 de oameni.

A fost distrus şi Templul Manakamana din Districtul Gorkha, templul hindus Janaki Mandir, precum și Piața Durbar din Patan. De asemenea, templele din Piața Durbar, Basantapur, au fost distruse într-o proporție de 80%. Istoricul Prushottam Lochan Shrestha afirma: "Am pierdut majoritatea monumentelor care au fost desemnate situri ale patrimoniului mondial în Kathmandu, Bhaktapur și Lalitpur. Ele nu pot fi readuse la starea lor originală."

Potrivit autorităților chineze, 1.206 de case au fost complet distruse în urma cutremurului, iar alte 9.974 au suferit pagube importante. Circulația pe autostrada care leagă orașul Xigaze de Pasul Zham a fost întreruptă de alunecări de teren. Tot în Xigaze, 24.800 de oameni au fost nevoiți să-și părăsească locuințele, aici fiind, de asemenea, avariate 54 de temple.

Veşti bune despre alpiniştii români

Alex Găvan este singurul alpinist român care, deși a fost surprins de puternicul cutremur din Nepal, continuă să posteze pe rețelele de socializare infromații despre evoluţia lucrurilor în zona grav afectată.

El este unul din cei patru alpiniști români surpinși de cutremur în Himalaya. Horia Colibășanu, al cincilea alpinist român aflat în expediție în Himalaya în acest sezon, s-a întors în țară chiar în ziua cutremurului, după ce partenerul său de expediție s-a accidentat.

Luni, în jurul orei 13,00 (ora României), doi dintre alpiniștii români, Zsolt Torok și Justin Ionescu, au fost transportaţi cu elicopterul din Tabara 1 și duși în Tabara de Bază Everest.

Adrian Ballinger, alpinist american aflat în Tabara de Bază nordică a Everestului, a postat pe contul său de Instagram despre echipa lui, alături de care se află și alpinistul român Teofil Vlad: ”Starea de spirit este bună, în ciuda circumstanțelor. Înca o zi în Tabăra de Bază planuită pentru mâine”.

Teofil Vlad va rămâne în Tabăra de Bază pentru odihnă și refacere şi va putea transmite care sunt planurile sale după ce va putea părăsi zona și ajunge într-un loc cu semnal GSM.