Cutremur la Oklahoma, după mitingul lui Trump

Seismul s-a produs la câteva ore după ce președintele Statelor Unite a organizat în acest stat primul său miting de campanie pentru prezidențialele din noiembrie, după debutul crizei cu noul coronavirus.

Cutremurul a avut o magnitudine de 4,5 (Richter) și a lovit nordul Oklahomei, sâmbătă seara.

Serviciul Național de Meteorologie din Tulsa (NWS) a înregistrat initial o magnitudine de 4,2, ulterior revizuită.

Seismul s-a produs la ora locală 22: 15, la aproximativ nouă kilometric nord-vest de Perry, un oraș situat la 120 km de Tulsa, unde Donald Trump a organizat mitingul.

Se pare că liderul de la Casa Albă părăsise statul Oklahoma înainte de începerea cutremurului.

La Tulsa, în fața unei săli pe jumătate goală, președintele american a lăudat gestionarea din partea autorităților a crizei sanitare și, în ciuda pandemiei Covid-19, el a spus că a cerut autorităților sănătate să încetinească ritmul testării virusului.

Dând asigurări că este într-o formă maximă,  președintele american l-a atacat cu virulență pe adversarul său democrat Joe Biden, descris drept „marionetă” în același timp a „stângii radicale” și a Chinei și prezentat ca un politician care „nu a făcut nimic” într-o carieră de jumătate de secol la Washington.

Într-un discurs  de aproape două ore, Donald Trump a pozat ca apărător al „legii și ordinii” și i-a chemat pe americani să meargă la urne la 3 noiembrie pentru a-i asigura un al doilea mandat de patru ani.

Însă sala care urma să-i consacre această întoarcere în glorie nu era plină.

Iar numeroasele rânduri de locuri goale nu au contribuit la imaginea unui candidat care a știut să găsească un al doilea suflu.

Directorul său de campanie, Brad Parscale, a recunoscut că cifrele au fost sub așteptări, învinovățindu-i pe  „protestatarii radicali” și invocând „o săptămână de acoperire media apocaliptică.

Totuși, luni, Donald Trump a dat asigurări într-un tweet că „aproape un milion” de oameni au solicitat bilete pentru aceast miting.

În fața unei săli unde puțini dintre susținătorii săi purtau măști de protecție, miliardarul american și-a apărat puternic deciziile în fața Covid-19, pe care l-a numit din nou „virusul chinez”.

„Am salvat sute de mii de vieți, dar nimeni nu laudă munca noastră”, a spus el.

Președintele primei puteri mondiale a estimat că testele au fost „o sabie cu două tăișuri”: „Când facem acest volum de screening, găsim mai multe persoane, găsim mai multe cazuri”.

Cu câteva ore înainte de începerea acestui miting, șase membri ai echipei de campanie a lui Trump au fost testați pozitiv la Covid-19 și au fost plasați în carantină.

Potrivit echipei de campanie Trump, temperatura tuturor membrilor publicului a fost luată la intrare și au fost oferite sistematic măști și gel dezinfectant.