Cutremurul puternic a general alerta autorităților! Institutul de Geofizică a anunțat consecințele seismului
- Cristian Istrate
- 11 mai 2019, 16:22
Institutul American de Geofizică (USGS) a anunțat că s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 5,3 grade pe scara Richter, în apropierea orașului Sulaymaniyah din Kurdistanul Irakian.
Un cutremur cu magnitudinea 5,3 s-a produs, sâmbătă, în apropierea oraşului Sulaymaniyah din Kurdistanul Irakian. Anunțul a fost făcut de către Institutul American de Geofizică (USGS), informează Reuters.
Medicii din zonă au declarat că nu au fost înregistrate persoane rănite, iar autorităţile au anunţat că nu au fost consemnate pagube materiale importante.
Epicentrul cutremurului a fost stabilit la 71 kilometri sud-est de Sulaymaniyah, la o adâncime de 10 kilometri, potrivit USGS.
Potrivit biroului din Sulaymaniyah pentru monitorizarea activităţii seismice, cutremurul s-a produs în apropiere de oraşul Darbandikhan şi a fost simţit în mai multe aşezări învecinate.
„Acest cutremur care a avut loc în Irak s-a simţit în Ezgeleh şi, din fericire, până acum nu au fost raportate pagube.”, a declarat agenţiei Mehr directorul agenţiei provinciale pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă, Jalil Balayi.
În cazul României, amintim că specialiștii de la Institutul pentru Fizica Pământului au făcut recent o simulare a modului în care s-ar propaga unda seismică, în ce zone ar putea exista cele mai multe victime şi unde se vor prăbuşi cele mai multe clădiri, în cazul unui cutremur de magnitudine mare.
„În cazul unui cutremur, noi avem rol de informare privind parametrii cutremurului în timp real. Practic, putem anunţa autorităţile cu 25 de secunde înainte de a veni unda puternică în Bucureşti, după aceea se primesc parametrii cutremurului, cum a fost şi cel din scenariu, de 7,5 grade la adâncimea de 140 de kilometri.
Noi putem estima care a fost distribuţia intensităţior în teritoriu, faţă de zona epicentrală, astfel încât, în funcţie de intensitate, putem estima pagubele la clădirile civile.
Zona Vrancea este cea mai afectată privind felul de percepţie al cutremururelor şi intensitatea la nivel de localităţi. După aceea se distribuie către Buzău, către nord.
Dacă seismul ar fi noaptea, toată populaţia s-ar găsi în clădirile rezidenţiale şi atunci numărul victimelor ar fi mult mai mare faţă de situaţia când cutremurul s-ar produce ziua şi toată lumea ar fi la serviciu. După cum ştiţi, şcolile sau instituţiile publice sunt construite la un nivel de intensitate ridicat faţă de clădirile rezidenţiale.
Pe partea de prevenţie, ar fi bine să se pună accentul privind cum ne comportăm la cutremur. Să nu ieşim din clădire când simţim cutremurul, să căutăm locul cel mai sigur din locuinţa noastră”, a precizat Corina Matlinschi, specialist la Institutul pentru Fizică a Pământului, la Antena 3.