Cutremur în România. Magnitudinea înregistrată

Cutremur. Sursa foto: Arhiva EVZ

Institutul Național pentru Fizica Pământului a anunțat că un nou cutremur a avut loc în România, în zona Vrancea. Seismul a avut magnitudinea de 3,1 grade Richter și a avut loc la adâncimea de 120.5 km.

„În ziua de 03 Septembrie 2024, la ora 19:50:44 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.3, la adâncimea de 110.0 km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 40km NV de Buzau, 60km SV de Focsani, 66km NE de Ploiesti, 73km SE de Sfantu-Gheorghe, 74km E de Brasov, 100km NE de Targoviste”, a anunțat Institutul Național de Fizică a Pământului.

În România, regiunea Vrancea este renumită pentru frecvența și intensitatea cutremurelor.

Cu toate acestea, zona Făgăraș nu trebuie subestimată, deoarece prezintă riscuri considerabile, avertizează specialiștii.

Gheorghe Mărmureanu, despre perioada în care se va produce un cutremur devastator

„Există un interval de timp constant între marile cutremure. Dacă luăm în calcul intervalul de 64 de ani de la seismul din 1977, ne ducem până în 2041. Asta este realitatea fizică. Cutremurele se produc la intervale de 37, 64, 36 sau 102 ani”, a mai transmis seismologul.

Totodată, profesorul Mircea Radulian a explicat că în zona Făgăraș, în apropierea barajului de pe Argeș, se află o falie seismică capabilă să genereze un cutremur cu magnitudini ce poate depăși șase grade pe scara Richter, ceea ce reprezintă un risc semnificativ pentru România.

Zonele care reprezintă un risc semnificativ de cutremure

Deși Vrancea este bine cunoscută pentru activitatea sa seismică, și alte regiuni din România prezintă fenomene similare.

Zona Banatului, situată în vestul țării, aproape de granița cu Serbia, manifestă activitate seismică, dar cutremurele aici sunt mai rare și au o intensitate mai mică decât cele din Vrancea.

Zona Mării Negre, situată în apropierea litoralului, se caracterizează printr-o activitate seismică mai scăzută, iar cutremurele în această regiune sunt, de obicei, de magnitudine mai mică.

Pe de altă parte, zona Carpaților Orientali manifestă o activitate seismică notabilă, însă cutremurele de mare magnitudine sunt mai rare în comparație cu cele din Vrancea