Cutremur în România, în puterea nopții. Țara noastră, marcată de un număr record de mișcări seismice în septembrie

Cutremur în România, în puterea nopții. Țara noastră, marcată de un număr record de mișcări seismice în septembrie

Un nou cutremur s-a înregistrat, miercuri spre joi noapte, în zona seismică Vrancea, conform anunțului făcut de meteorologi. Mișcarea seismică a avut loc la ora 01.29.

Potrivit primelor informaţii oferite de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), seismul s-a produs la ora 01:29, în Vrancea.

Cutremurul a fost înregistrat la o adâncime de 77 kilometri şi a avut o magnitudine de 3 grade. Seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 82km E de Brasov, 89km S de Bacau, 104km NE de Ploiesti, 115km V de Galati, 119km NV de Braila, 155km N de Bucuresti, 170km SV de Iasi, 173km NE de Pitesti, 193km E de Sibiu, 218km SV de Chisinau.

În luna septembrie, în țara noastră au avut loc 15 cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 şi 4,2.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cel mai mare seism din acest an s-a produs în data de 16 ianuarie 2022 şi a avut magnitudinea de 4,4 grade pe scara Richter. Mişcarea tectonică a fost resimţită şi în Bucureşti.

„Menționez că aceste cutremure sunt exprimate în magnitudine locală, deci nu sunt cutremure care să ne pună probleme. Și adâncimea la care s-au produs este diferită și distanța este considerabilă, deci nu ne punem probleme de iminență a unui cutremur. Avem multe astzfel de cutremure pe an”, explica seismologul Mihai Diaconescu.

Explicațiile date de Gheorghe Mărmureanu

„Eu m-am ocupat de toate cutremurele care au fost după 1700. În România au fost cutremure mari, în 1738, 1838, 1940. Următorul mare cutremur ar fi peste 100 de ani. A mai fost şi un alt cutremur foarte mare şi adânc, în 1802. S-a simţit puternic, de la Moscova până la Cairo, în Egipt şi nu a murit nimeni. Aici a fost marea curiozitate. A fost chiar de ziua Sfintei Parascheva. În Bucureşti, aproape toate bisericile au fost căzute la pământ. Cutremurul din 1977 a fost unul mare şi nu intră în statistica normală, dar trebuie să ştim un singur lucru, pentru că el este o urmare din cauza cutremurului din 1940, care a fost foarte mare. Toate marile clădiri din Bucureşti au fost puternic afectate”, afirma și Gheorghe Mărmureanu.