Cutremur în Maroc. Țara din nordul Africii a fost lovită de o mișcare seismică de proporții, iar organizația Crucea Roșie a anunțat că este nevoie de mult timp pentru a șterge urmele catastrofei.
Cutremur în Maroc. Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie a alertat sâmbătă comunitatea internaţională în legătură cu importanţa ajutorării Marocului. După seismul devastator care a lovit această ţară, evocând "între 24 până la 48 de ore critice" şi nevoi ce ar putea dura "luni sau chiar ani de zile.”
"Ne mobilizăm pentru a susţine Semiluna Roşie marocană". A declarat Hossam Elsharkawi, directorul regional pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord al Federaţiei Internaţionale a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie.
"Nu va fi o chestiune de o săptămână sau două, cum s-a întâmplat în regiunea noastră cu marele cutremur din Turcia şi din Siria, mai devreme anul acesta. Ne aşteptăm la luni, chiar ani de răspuns", a atenţionat Elsharkawi.
Echipele Semilunii Roşii marocane s-au deplasat imediat pe teren, pentru "a evalua situaţia, a susţine operaţiunile de căutare şi de salvare. Și a oferi ajutor persoanelor afectate. În coordonare cu Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie şi cu autorităţile locale", subliniază comunicatul.
Cutremur devastator în Maroc, pagube uriașe, vieți pierdute
Ajutorul e multiplu. Operaţiuni de urgenţă, sprijin psihologic şi ajutor la transportarea răniţilor spre spitale". Însă "zonele cele mai afectate sunt destul de îndepărtate şi muntoase, către care accesul este dificil.”
Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie este "gata să desfăşoare echipe de urgenţă în următoarele 24-48 de ore, conform necesităţilor". Și a contactat deja societăţile de Cruce Roşie şi Semilună Roşie din Africa, Orientul Mijlociu şi Europa, pentru ajutor.
"Următoarele 24 până la 48 de ore sunt critice pentru salvarea de vieţi. Eforturile de căutare şi de salvare vor fi prioritatea, asigurându-ne totodată că de cei salvaţi se are grijă". A declarat Caroline Holt, directoare pentru operaţiuni a Federaţiei Internaţionale a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie.
"Ştim la ce să ne aşteptăm. Morţii trebuie trataţi cu demnitate, trebuie adusă apă potabilă pentru populaţie. Și să ne asigurăm că o catastrofă nu se adaugă la o altă catastrofă: igiena trebuie menţinută cu adevărat", a adăugat ea.
Bilanţul provizoriu al seismului violent care a lovit Marocul în noaptea de vineri spre sâmbătă a fost revizuit în creştere. Ajungând la 1.037 de morţi. A anunţat Ministerul de Interne marocan. De asemenea, în seism au fost rănite 1.204 de peroane, "dintre care 721 sunt într-o stare critică". A adăugat ministerul într-un comunicat.
Conform media marocane, acesta este unul dintre cele puternice seisme care au lovit regatul până acum.