Qatarul a fost acuzat că sprijină terorismul. Ruptura vine la două săptămâni după vizita în care Trump a cerut o mobilizare arabă împotriva terorismului.
Arabia Saudită, Egiptul, Bahreinul și Emiralele Arabe Unite au anunțat luni dimineața că rup relațiile cu Qatarul, ca urmare a sprijinului acordat terorismului de șeicii de la Doha.
Qatarul, care ambiționează să joace un rol regional și se mândrește că va organiza Campionatul Mondial de Fotbal din 2022, a fost exclus și din coaliția militară care combate rebelii pro-iranieni din Yemen.
Doha a răspuns pe un ton vehement. Aceste măsuri sunt „nejustificate” și „neîntemeiate”, a afirmat Ministerul de Externe qatarez într-un comunicat, adăugând că ele au un „scop clar: punerea (Qatarului) sub tutelă, ceea ce înseamnă o violare a suveranității sale”, lucru „total inaceptabil”.
Asistăm la criza politică cea mai gravă de la crearea, în 1981, a Consiliului de Cooperare din Golf (CCG), din care fac parte: Arabia Saudită, Bahrein, EAU, Kuwait, Oman, Qatar.
Trei dintre aceste țări (Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Bahreinul) plus Egiptul au anunțat pe rând, luni în zori, ruperea relațiilor cu Qatarul, pe care îl acuză de „susținerea terorismului”, inclusiv Al-Qaida, ISIS și Frăția Musulmană, scrie AFP.
Agenția oficială saudită SPA a anunțat că Riadul rupe relațiile sale diplomatice cu Doha, și închide frontierele sale terestre, aeriene și maritime cu Qatarul, pentru „a-și proteja securitatea națională de pericolele terorismului și extremismului”.
„Arabia Saudită a luat aceste măsuri drastice din cauza abuzurilor serioase ale autorităților de la Doha de-a lungul ultimilor ani (...) pentru a incita la nesupunere și a dăuna suveranității sale”, a declarat un oficial saudit.
„Qatarul adăpostește diverse grupări teroriste pentru a destabiliza regiunea, cum ar fi Frăția Musulmană, ISIS și Al-Qaida”, a declarat responsabilul saudit.
Mai mult, Doha ar sprijini și „activitățile teroriste susținute de Iran în provincia Qatif (în est)”, unde se concentrează minoritatea șiită din Regatul Saudit, ca și în Bahrein, zguduit în ultimii ani de tulburări provocate de majoritatea șiită din această țară.
Și coaliția militară arabă, care de doi ani operează în Yemen, sub comandament saudit, a decis să excludă din rândurile sale Qatarul. Într-un comunicat, coaliția a afirmat că statul arab susține „terorismul”, mai ales Al-Qaida și ISIS, bine implantate în Yemen, dar și pe rebelii pro-iranieni houthis.
Aflat la Sidney, secretarul de stat american Rex Tillerson a îndemnat țările din Golf și CCG să rămână unite.
Cea mai recentă criză diplomatică din Golf datează din 2014, când cele trei state – Arabia Saudită, Bahrein și EAU - și-au chemat abmasadorii de la Doha, în semn de protest față de sprijinul acordat de Qatar Frăției Musulmane.