Evenimentul Zilei > International > Cutremur în Cizmă: Stelele se aliniază pentru Salvini
Cutremur în Cizmă: Stelele se aliniază pentru Salvini

Cutremur în Cizmă: Stelele se aliniază pentru Salvini

Luigi Di Maio demisionează miercuri, 22 ianuarie, din fruntea Mișcării 5 Stele, formațiune aflată la guvernare împreună cu Partidul Democrat.

Informația, furnizată de o sursă din interiorul partidului lui Di Maio, este preluată de presa din lumea întreagă, dat fiind potențialul său efect exploziv.

Lugi Di Maio, care este nu doar șeful M5S, ci și ministru de Externe și vicepremier în guvernul pe care îl formează cu socialiștii de la PD, va face o declarație de presă la ora locală 16.00, a confirmat purtătorul său de cuvânt.

Nu este de așteptat ca demisia lui Di Maio să ducă la o cădere a guvernului – cel puțin nu imediat – dar ea dovedește dezbinările din sânul mișcării 5 Stele și provoacă și mai multă incertitudine în privința relațiilor tensionate cu partenerii de guvernare de la PD.

Decizia lui Di Maio de a demisiona vine cu doar câteva zile înaintea alegerilor de duminică, 26 ianuarie, din regiunea nordică Emilia-Romagna, unde formațiuna lui Matteo Salvini, Liga, amenință să pună capăt unei dominații a Stângii (comuniste, rebotezate apoi PD) veche de 75 de ani.

Majoritatea analiștilor sunt de acord că o victorie a naționaliștilor va fi lovitura de grație pentru guvernul actual, ducând la alegeri naționale anticipate. Or, sondajele arată că Liga lui Salvini se situează detașat pe primul loc și la nivel național, cu cote constante de 34-35%. Împreună cu alte grupări naționaliste sau de dreapta, precum Frații Italiei sau Forza Italia, Salvini ar putea obâine majoritatea care să-i asigure guvernarea.

„Demisia lui Di Maio este de foarte rău augur pentru viitorul coaliției de la putere”, declară Francesco Galietti, șeful companiei de consultanță privind riscul politic, Policy Sonar, citat de Reuters.

Și Galietti punctează:

„PD tocmai a anunțat și el că o schimbare majoră este în curs,iar aceste lucruri – lideri care demisionează și partide în revizie generală – se întâmplă în Italia doar când casa este în flăcări.”

Prim-ministrul Giuseppe Conte a declarat că va respecta orice decizie pe care Di Maio o va lua, fără a dori să comenteze mai mult.