Evenimentul Zilei > Politica > CUTREMUR la VÂRFUL Armatei Române. DECIZIA va fi LUATĂ CURÂND. Breaking news
CUTREMUR la VÂRFUL Armatei Române. DECIZIA va fi LUATĂ CURÂND. Breaking news

CUTREMUR la VÂRFUL Armatei Române. DECIZIA va fi LUATĂ CURÂND. Breaking news

Ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, a declara că la momentul actual are în vedere trei variante de înlocuitor pentru Nicolae Ciucă la șefia Statului Major al Armatei (SMAp).

„Expiră un mandat în 31 decembrie, mandatul de 4 ani al șefului Statului Major al Armatei expiră. Conform legii, la propunerea ministrului, în anumite condiții, poate propune prelungirea până la un an. Hotărârea mea a fost să nu prelungesc, nu am nicio problemă cu nimeni pe chestiunea aceasta, dar odată prelungind, cineva ar putea spune că nu există resursă umană pentru un șef al Statului Major al Armatei șamd. Ori cel pe care îl propun acum, pentru că am două sau trei variante, conform legii, este unul care, după ce-și va termina mandatul, va merge direct acasă pentru că va face vârsta de pensionare”,  a declarat Leș.

Întrebat dacă generalul locotenent Dumitru Scarlat, reprezentantul militar al României la NATO și UE, este una dintre variantele pentru conducerea Statului Major al Armatei, ministrul Apărării Naționale a răspuns pozitiv. „Este unul dintre cei trei, cele trei variante pe care le am acum. Da”, a mai spus. Gabriel Leș.

O a doua variantă anunțată de ministru este Ovidiu-Liviu Uifăleanu, actualul şef al Statului Major al Forţelor Terestre.

„Se încadrează Uifăleanu (Ovidiu-Liviu Uifăleanu, actualul şef al Statului Major al Forţelor Terestre -n.r.). Cutuma este următoarea, de două ori șef de la Forțele Terestre, odată de la Naval, o dată de la Aviație, este după numărul de militari. Ca și cutumă, acum ar mai trebui încă o dată de la Forțele Terestre. Sunt de aici două sau trei persoane printre care și domnul Scarlat, da. Până acum, nu s-a practicat acest lucru, foștii șefi ai Statului Major al Armatei nu au avut prelungire. Normal că tot ceea ce înseamnă propunere de general cu 3 sau 4 stele se face cu avizul CSAT, era logic să-l propunem la CSAT, am depus documentele în urmă cu aproximativ două săptămâni, acum președintele a convocat acest CSAT, vom vedea ce se întâmplă, a mai declarat, pentru MEDIAFAX, Gabriel Leș.

Klaus Iohannis a convocat ședința CSAT pentru vineri, de la ora 12.00, la Palatul Cotroceni, cu scopul de a analiza solicitările ministrului Apărării referitoare la ocuparea unor posturi în conducerea Armatei României.

Conform Legii nr. 346 din 21 iulie 2006 (art. 12), şeful Statului Major al Apărării este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată. El este numit de Preşedintele României, la propunerea ministrului apărării naţionale, cu avizul primului-ministru, pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu până la un an.

 

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: