Cutia de viteze: Automată sau manuală?

Cutia de viteze: Automată sau manuală?

Până acum câţiva ani, cutiile automate nu erau privite cu ochi buni de şoferii români. Acum, însă, lucrurile s-au schimbat

Cutiile de viteze, până acum vreo zece ani, cu mici excepţii, nu erau considerate potrivite pentru un şofer care vroia o maşină rapidă sau punea pe primul plan economia de combustibil. Şi, cu unele excepţii întâlnite pe maşini premium, situaţia nu era tocmai strălucită: cutiile manuale erau mai rapide şi aduceau o economie de combustibil mai bună. Însă, la un moment dat, cutiile automate au devenit mai performante.

Schimbare de ritm

În 2009, Porsche Boxster, cu noua cutie automată secvenţială în 7 trepte, accelera de la 0 la 100 km/h în 5,8 secunde şi realiza un consum de combustibil în oraş de 13,3 litri/100 km, potrivit autoweek. nl. Varianta cu cutie manuală în 6 trepte accelera în doar 5,9 secunde, iar consumul de carburant în oraş era de 13,6 litri/100km. Încetîn cet, cutiile automate au început să devină tot mai bune, inclusiv pe maşinile mai accesibile publicului larg.

Ne puteți urmări și pe Google News

BMW seria 1 apărut în 2011, modelul 118i, accelera mai repede în varianta automată: 7,2 secunde de la 0 la 100 km/h faţă de 7,4 secunde în varianta manuală. În plus, realiza o economie mai mare de combustibil: 7,1 litri/100 km în oraş, faţă de 7,4 litri/100 km, în variant manuală. Acum, la toate automobilele, din orice clasă, cutiile automate moderne aduc o economie de combustibil mai bună, iar în unele cazuri chiar şi performanţe mai bune.

Mai bună în oraş

Specialiştii susţin că aceasta este mai bună în oraş, unde eşti nevoit să schimbi des treptele de viteză, iar cele inteligente folosesc date din sistemul de navigaţie şi diverşi senzori pentru a selecta mereu treapta optimă. Evident, întrebarea care se pune este dacă e profitabilă o asemenea investiţie din punct de vedere financiar. Mulţi clienţi consideră că da.

„Întrebarea la care trebuie răspuns este dacă sunt dispus să investesc în plus în beneficiile unei cutii automate. În cazul BMW, în România, peste 85% din clienţi optează pentru aceasta”, a afirmat Alexandru Şeremet, specialist de comunicare BMW România. Deşi trebuie să faci mulţi kilometri, în condiţiile în care consumi mai puţin, pentru a recupera banii cheltuiţi pe o cutie automată, mulţi clienţi nu gândesc aşa. Mulţi consumatori au început să aprecieze confortul sporit şi acceleraţia mai bună şi consideră că merită să plătească mai mult pentru asta.