„Tribunalul a decis emiterea unui mandat de arestare serviciilor de informaţii (Sebin) vizându-l pe cetăţeanul Leopoldo Lopez”, a explicat într-un comunicat cea mai înaltă jurisdicţie venezueleană.

Lopez este acuzat că a încălcat un ordin al justiţiei din 2017 privind arestul său la domiciliu.

Marţi, Lopez a părăsit locuinţa sa din Caracas şi a apărut alături de liderul opoziţiei venezuelene Juan Guaido la o manifestaţie împotriva preşedintelui Nicolas Maduro. Ulterior, în cursul aceleiaşi zile, Lopez s-a refugiat la Ambasada Spaniei din capitala venezueleană, informează Agepres.

Preşedintele autoproclamat al Venezuelei, opozantul Juan Guaido, le-a cerut compatrioţilor săi să se pregătească miercuri pentru „faza finală” a planului de înlăturare a lui Nicolas Maduro, în contextul în care liderul venezuelean aflat în dificultate a susţinut că „tentativa de lovitură de stat” a fost respinsă, transmite DPA, citată de Agerpres.

„Mâine (miercuri – n.r.) vom continua cu executarea Operaţiunii Libertatea. Începem faza finală şi vom avea o prezenţă puternică pe străzi până ce uzurparea va lua sfârşit”, a scris Guaido pe Twitter marţi noaptea, după ce în cursul zilei zeci de persoane au fost rănite în urma ciocnirilor violente dintre susţinătorii opoziţiei şi forţele de securitate.

Maduro a numit protestele „o tentativă de lovitură de stat”, susţinând că opoziţia încearcă să provoace o confruntare armată între venezueleni pentru a justifica o intervenţie străină. Maduro a adăugat că se bucură de „loialitatea totală” a armatei, în condiţiile în care Guaido a susţinut, la rândul său, că armata nu-l mai sprijină pe „dictatorul Maduro”.