Evenimentul Zilei > Justitie > Curtea Supremă se pronunţă astăzi în cazul incompatibilităţii lui Klaus Iohannis
Curtea Supremă se pronunţă astăzi în cazul incompatibilităţii lui Klaus Iohannis

Curtea Supremă se pronunţă astăzi în cazul incompatibilităţii lui Klaus Iohannis

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) se pronunţă miercuri în cazul recursului Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) la decizia prin care i s-a dat câştig de cauză preşedintelui Klaus Iohannis în procesul de incompatibilitate.

În cazul în care Iohannis ar fi declarat incompatibil, situația este inedită, deoarece, teoretic, el și-ar putea pierde mandatul de președinte. Alți specialiști în drept, susțin că acest caz ar fi acoperit de imunitatea prezidențială.

La termenul procesului din 14 ianuarie, reprezentantul ANI a cerut judecătorilor admiterea recursului, aducând ca argument o decizie a Curţii Constituţionale privind incompatibilitatea aleşilor locali, potrivit Agerpres.

  • La rândul lor, avocaţii lui Iohannis au cerut respingerea recursului ca "vădit neîntemeiat" şi au arătat că decizia CCR nu a fost redactată şi că nu se cunosc motivele luării acestei decizii de către judecătorii CCR.
  • Dosarul lui Iohannis a ajuns la instanţa supremă după ce pe 25 septembrie 2013 Curtea de Apel Alba Iulia a anulat raportul ANI prin care s-a constatat că acesta s-a aflat în stare de incompatibilitate.

Incompatibilitatea lui Iohannis

În aprilie 2013, Klaus Iohannis a fost declarat în stare de incompatibilitate de ANI, deoarece deţinea simultan funcţia de primar al Sibiului şi reprezentant al municipalităţii în Adunarea Generală a Acţionarilor de la SC Apă Canal SA şi SC Pieţe SA.

"În urma evaluărilor efectuate, s-a constatat faptul că Klaus Iohannis se află în stare de incompatibilitate, întrucât deţine simultan atât funcţia de primar al municipiului Sibiu, cât şi calitatea de reprezentant al municipiului Sibiu în Adunarea Generală a Acţionarilor în cadrul SC Apă Canal SA Sibiu (începând cu 30.04.2009 şi până în prezent) şi SC Pieţe SA (începând cu 05.08.2010 şi până în prezent), încălcând dispoziţiile art. 87 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 161/2003", preciza ANI.

Prin hotărârile Consiliului Local Sibiu nr. 144/30.04.2009 şi nr. 231/19.07.2012, Klaus Iohannis a fost împuternicit ca reprezentant al municipiului Sibiu în AGA a SC Apă Canal SA Sibiu, iar începând cu data de 5 august 2010 a deţinut şi calitatea de reprezentant al municipiului Sibiu în AGA a SC Pieţe SA.

ANI menţiona ca jurisprudenţă relevantă în materie rapoarte care au avut acelaşi obiect de evaluare, sentinţele civile din 21.11.2012 – nr. 528/CA, nr. 529/CA, 532/CA şi sentinţa civilă nr. 557/CA din 03.12.2012, privind mai mulţi aleşi locali (în categoria cărora intră şi primarii) emise de Curtea de Apel Constanţa, prin care s-a reţinut existenţa stării de incompatibilitate în sensul art. 87 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 161/2003.