Celebrități precum Beyoncé , Kim Kardashian West și Rihanna au solicitat în repetate rânduri examinarea de noi dovezi în cazul uciderii în 1996 a tinerei Stacey Stites, în vârstă de 19 ani, înainte de execuția a lui Rodney Reed, care a susținut mereu că este condamnat pe nedrept.
Rodney Reed, în vârstă de 54 de ani, a petrecut mai bine de 23 de ani în închisoare așteptându-și condamnarea la moarte. Avocații săi au depus o cerere de clemență în speranța că va opri execuția.
Curtea Supremă a SUA a oferit miercuri o amânare a executării sentinţei deţinutului Rodney Reed din Texas condamnat la moarte, aprobând cererea acestuia de a face noi investigații ADN care, potrivit bărbatului, i-ar putea dovedi nevinovăția. Mai mult, Reed susține că juriul alb l-a condamnat pe nedrept.
Milioane de oameni au semnat o petiție la FreeRodneyReed, cerând ca noile dovezi să fie analizate înainte de fi executat
Rodney Reed, în vârstă de 54 de ani, urma să fie executat în 2019, dar a beneficiat de o campanie publică de susţinere condusă de vedete precum Kim Kardashian, Beyoncé şi Rihanna. Această mobilizare a dus la amânarea execuţiei acestui afro-american care a fost condamnat în 1998 de un juriu format exclusiv din albi pentru violarea şi uciderea lui Stacey Stites, o tânără de 19 ani.
Pe corpul victimei au fost găsite urme de material seminal, care se potriveau cu ADN-ul său din dosarul unei alte acuzaţii de agresiune sexuală împotriva sa. Rodney Reed a susţinut însă că el şi Stacey Stites au avut o relaţie secretă şi consensuală.
Unii dintre susţinătorii săi, inclusiv influenta organizaţie Innocence Project, care luptă împotriva erorilor judiciare din ţară, susţin că dovezile "substanţiale" găsite ulterior îl implică pe logodnicul lui Stacey Stites, un fost agent de poliţie pe nume Jimmy Fennell.
Rodney Reed a cerut noi teste ADN, inclusiv cureaua folosită pentru a o strangula pe Stacey
În 2014, Rodney Reed a început să ceară noi teste ADN de pe 40 de obiecte, inclusiv cureaua folosită pentru a o strangula pe Stacey Stites, despre care a spus că ar putea infirma acuzaţiile ce i se aduc. Dar o instanţă i-a respins cererea, spunând că probele nu au fost păstrate în mod corespunzător.
De asemenea, condamnatul nu a avut succes în apel şi apoi în instanţa federală, din cauza expirării termenului de prescripţie. Deţinutul condamnat la moarte a făcut apoi apel la Curtea Supremă, iar instanţa a decis miercuri în favoarea sa, cu o majoritate de şase judecători la trei.
„Singura întrebare la care instanţa noastră a trebuit să răspundă a fost dacă plângerea federală a lui Reed a fost depusă la timp. Concluzia noastră este că a fost”, a declarat judecătorul conservator Brett Kavanaugh, informează edition.cnn.com.