Curtea de Justiţie Europeană dă în judecată România

Curtea de Justiţie Europeană dă în judecată România

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a trimis către Ministerul Mediului documentul prin care aduce la cunoştinţă autorităţilor faptul că a început procesul intentat de Comisia Europeană împotriva României din cauza poluării din Bucureşti.

Astfel, statul este acuzat că nu a luat nicio măsură în vederea rezolvării acestei probleme, cu toate că ştia încă din luna mai de proces. Din pricina eşecului privind diminuarea poluării din capitală, România riscă să plătească sancţiuni de 100.000 de euro pe zi.

Din comunicatul de presă transmis în 17 mai 2018 de către Comisia Europeană reiese că decizia procesului urmează, de fapt, unui alt aviz transmis României în septembrie 2014. Potrivit documentului, în capitală, în 2016 valorile limită au fost depăşite 38 de zile la rând. „Decizia de a trimite statele membre în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene a fost luată în numele europenilor […] Pe parcursul ultimului deceniu, statele membre trimise astăzi în fața Curții de Justiție au primit suficiente „ultime șanse” pentru a remedia situația. Este convingerea mea că decizia de astăzi va duce la ameliorări pentru cetățeni într-un timp mult mai scurt”, a declarat comisarul european pentru mediu, Karmenu Vella.

Primăria Municipiului Bucureşti susţine că poluarea din capitală a fost generată de „nerespectarea condițiilor de calitate a aerului impuse de legislația europeană într-o perioadă anterioară actualului mandat”.

 

Cum se va calcula noua taxă de poluare

 

Începând cu 2019, noua taxă auto de poluare va fi stabilită în funcţie de capacitatea cilindrică, emisiile de CO2 ale maşinii, norma de poluare şi venitul mediu la nivel naţional.

Ministerul Mediului propune astfel două variante: prima propune adăugarea componentei de mediu în impozitul anual datorat pentru mijloace de transport, iar cea de a doua propune aceeaşi formulă de calcul, doar că achitarea va avea loc odată cu efectuarea inspecţiei tehnice periodice.

„Vreau ca formula de calcul la care se lucrează la ora actuală, să fie o formulă care să nu mai poată fi contestată, atacată, care să stea în picioare, astfel încât într-adevăr cel care poluează să fie cel care să plătească o penalitate. Am promis că, până la finele acestui an, Grupul de lucru să-şi încheie activitatea şi să prezinte o variantă finală”, a declarat ministrul Mediului şi al schimbărilor climatic, Graţiela Gavrilescu.