Curtea Constituţională: Se încalcă în mod flagrant Constituţia şi democraţia!

Curtea Constituţională: Se încalcă în mod flagrant Constituţia şi democraţia!

Planul USL de a-l suspenda pe preşedintele Traian Băsescu nu poate fi pus în practică fără o "reorganizare" a Curţii Constituţionale. Instituţia a răspuns printr-un comunicat în care condamnă "măsurile ce se preconizează şi prin care se încalcă în mod flagrant Constituţia, normele democratice şi principiile statului de drept".

Uniunea doreşte să înlocuiască doi membri ai CCR, pe care ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, i-a acuzat deja de incompatibilitate. Motivul ascuns din spatele acestei acţiuni: uşurarea misiunii de suspendare a preşedintelui României. UPDATE 3: Agenţia Reuters publică o ştire referitoare la Curtea Constituţională din România şi citează analişti politici care spun că acţiunile USL ameninţă domnia legii şi separarea puterilor în stat. Conflictul politic a paralizat efectiv procesul de luare a deciziilor şi a întârziat reforme importante agreate în acordul cu Fondul Monetar Internaţional.

Reuters aminteşte comunicatul Curţii Constituţionale, în care instanţa l-a acuzat pe premierul Victor Ponta şi partidul său că încearcă să o distrugă şi că a anunţat autorităţile europene de ameninţarea la adresa independenţei sale.

Ponta, care trebuie să facă faţă solicitărilor de a-şi prezenta demisia, a ignorat o decizie a Curţii de săptămâna trecută, prin care rivalul său politic, Traian Băsescu, ar fi fost în drept să reprezinte România la Consiliul European. Ponta a susţinut atunci că are decizia Parlamentului, unde deţine o majoritate confortabilă şi a pus sub semnul îndoielii independenţa Curţii, care ar fi fost controlată de Băsescu. USL a ameninţat că va înlocui unii judecători, precizează sursa citată. UPDATE 2: Agenţia de presă AFP vorbeşte despre "un semnal de alarmă rar întâlnit" tras de Curtea Constituţională a României. Curtea Constituţională, garant al respectării Constituţiei, a denunţat, azi, "atacurile fără precedent"  din partea noului guvern de centru-stânga şi a anunţat că va sesiza Consiliul Europei.

Acest rar semnal de alarmă tras de Curtea Constituţională vine în momentul în care Parlamentul este reunit în sesiune extraordinară, pentru că USL se ambiţionează, potrivit unor surse parlamentare citate de agenţiile de presă, să preia preşedinţia celor două Camere ale Parlamentului şi să schimbe anumiţi judecători ai Curţii Constituţionale, pentru a putea cere mai uşor destituirea preşedintelui de centru-dreapta, Traian Băsescu. AFP citează comunicatul remis presei de Curtea Constituţională şi situaţia "gravă, fără precedent privind revocarea unor judecători" şi precizează că a fost sesizată Comisia de la Veneţia, un organ consultativ al Consiliului Europei, care supraveghează respectarea patrimoniului constituţional european.

Judecătorii români fac apel şi la Conferinţa europeană a Curţilor Constituţionale, mai precizează sursa citată. După o decizie defavorabilă guvernului de centru-stânga ajuns la putere în luna mai, referitoare la reprezentarea ţării la Consiliul European, ministrul Justiţiei Titus Corlăţean a contestat mai mulţi judecători ai Curţii Constituţionale, conchide agenţia franceză de presă. UPDATE 1: Unul dintre judecătorii vizaţi, Iulia Motoc, cere Parlamentului şi preşedintelui Traian Băsescu să reacţioneze în privinţa măsurilor USL.

  • "Curtea Constituţională a României cere Parlamentului şi preşedintelui să ia poziţie faţă de măsurile ce se preconizează în ceea ce priveşte CCR, prin care se încalcă în mod flagrant Constituţia, normele democratice şi principiile statului de drept, cu consecinţe grave, prin precedentul care se creează şi prin deprecierea imaginii internaţionale a ţării", a scris Iulia Motoc pe pagina personală de Facebook.

Curtea Constituţională a dat publicităţii azi un comunicat în care anunţă că a sesizat, în urma "atacurilor fără precedent la adresa Curţii Contituţionale şi a judecătorilor săi, precum şi ameninţările cu revocarea lor, Curtea Constituţională a sesizat Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia), Conferinţa Curţilor Constituţionale din Europa, precum şi celelalte instituţii europene". STRATEGIE. Cum vrea USL să îl suspende pe preşedintele Traian Băsescu

Mai jos, puteţi citi comunicatul integral.

"Judecătorii Curţii Constituţionale, reuniţi în plen la data de 3 iulie 2012,

       luând act de atacurile virulente pe care Guvernul, alte autorităţi publice, precum şi unele mijloace de informare în masă le-au declanşat la adresa Curţii Constituţionale, culminând cu tot felul de soluţii pentru desfiinţarea acestei instituţii, au decis să facă următoarele precizări pentru toate autorităţile publice prevăzute în Titlul III al Constituţiei - Parlament, Preşedintele României, Guvernul României, Administraţia publică centrală, Administraţia publică locală, Autoritatea judecătorească - precum şi pentru toţi cetăţenii României:

În conformitate cu prevederile art.142 alineatul (1) din Legea fundamentală, Curtea Constituţională este garantul supremaţiei Constituţiei.

În cei 20 de ani de la constituire, Curtea Constituţională şi-a exercitat cu toată responsabilitatea atribuţiile stabilite prin Constituţie, activitatea ei fiind apreciată atât de forţele politice şi de instituţiile juridice interne, de cetăţeni, cât şi de instituţiile similare din alte state şi de organizaţiile internaţionale.

Prin activitatea sa, Curtea Constituţională s-a manifestat ca o adevărată instanţă naţională a apărării drepturilor omului şi a instituţiilor statului, contribuind la consolidarea prestigiului ţării ca stat democratic şi de drept.

Tinem să subliniem că, prin activitatea lor, judecătorii Curţii Constituţionale, fideli jurământului depus, au asigurat respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor.

Toate atacurile din ultima perioadă echivalează cu desfiinţarea Curţii Constituţionale în componenţa actuală stabilită pe baza Constituţiei. Această măsură încalcă grav dispoziţiile art.145 din Constituţia României, în care se prevede că pe durata exercitării mandatului judecătorii sunt inamovibili - adică nu pot fi revocaţi.

Pentru garantarea imparţialităţii, Constituţia prevede reînnoirea Curţii cu o treime din judecătorii ei, din 3 în 3 ani, iar judecătorii să nu fie numiţi de una şi aceeaşi autoritate ci, într-o proporţie egală de câte trei judecători, de către Camera Deputaţilor, Senat şi Preşedintele României.

Ne adresăm pe această cale atât Parlamentului, cât şi Preşedintelui României să ia poziţie faţă de măsurile ce se preconizează şi prin care se încalcă în mod flagrant Constituţia, normele democratice şi principiile statului de drept, cu consecinţe grave, prin precendentul care se creează şi prin deprecierea imaginii internaţionale a ţării.

Neaparţinând niciunei puteri în stat (legislativă, executivă sau judecătorească) şi niciunui partid politic, atribuţiile Curţii sunt concretizate în deciziile şi hotărârile adoptate şi care sunt general obligatorii pentru autorităţile publice, celelalte instituţii publice, persoane juridice private şi persoane fizice. De aceea, Curtea Constituţională, în raporturile cu celelalte subiecte de drept, nu se supune decât dispoziţiilor Constituţiei României.

Având în vedere situaţia deosebit de gravă, atacurile fără precedent la adresa Curţii Contituţionale şi a judecătorilor săi, precum şi ameninţările cu revocarea lor, Curtea Constituţională a sesizat Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia), Conferinţa Curţilor Constituţionale din Europa, precum şi celelalte instituţii europene.

Plenul Curţii Constituţionale a României în următoarea componenţă: Augustin Zegrean, preşedintele Curţii; Aspazia Cojocaru; Acsinte Gaspar; Petre Lăzăroiu; Mircea-Stefan Minea; Iulia Antoanella Motoc; Ion Predescu; Puskas Valentin Zoltan; Tudorel Toader - judecători."

Ne puteți urmări și pe Google News