Curtea Constituţională dă satisfacție opoziției. Lege declarată neconstituțională la cererea USR și Forța Dreptei
- Ionel Sclavone
- 2 noiembrie 2023, 14:03
Curtea Constituţională a luat o decizie în favoarea opoziției formată din USR și Forța Dreptei, declarând neconstituțională o lege care ar permite anumitor medici să ocupe funcții de conducere până la 70 de ani. Parlamentarii opoziției au invocat, în sesizarea depusă, încălcarea mai multor prevederi constituţionale, începând cu principiul bicameralismului.
Curtea Constituțională a declarat ca neconstituțional un proiect de lege care permitea anumitor medici să ocupe funcții de conducere până la 70 de ani. Sesizarea a fost depusă de reprezentanții opoziției, din USR și Forța Dreptei. Decizia a fost adoptată, de Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi.
Actul normativ declarat neconstituțional este legea privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 150/2022. La rândul său, aceasta modifică și completează Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.
De asemenea, propune modificări și la Legea 151/2010. Acest din urmă act normativ vizează serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul sănătăţii.
USR și Forța Dreptei au depus o sesizare la Curtea Constituțională pe acest act normativ. Opoziția a atras atenția că amendamentele PSD şi PNL permit anumitor categorii de medici să ocupe funcții de conducere în spitale sau servici de ambulanță până la 70 de ani. Erau enumerați medicii cu titluri de profesorii universitari, membri ai Academiei de Ştiinţe Medicale şi ai Academiei Române sau medicii primari doctori în ştiinţe medicale.
Curtea Constituțională dă satisfacție opoziției
Potrivit unui comunicat de presă, Curtea Constituțională a reţinut că legea a fost adoptată cu încălcarea principiului bicameralismului. Este vorba despre un principiu consacrat de art. 61 alin. (2) şi art. 75 din Constituţie.
Astfel, conform sursei citate, există deosebiri majore de conţinut juridic între formele supuse dezbaterii celor două Camere ale Parlamentului. Iar de aici rezultă o configuraţie semnificativ diferită a legii faţă de forma avută în vedere de Camera de reflecţie.
Totodată, Curtea Constituțională constată o abatere de la obiectivul urmărit de iniţiatorul proiectului de lege. Acesta a urmărit asigurarea accesului imediat şi nediscriminatoriu la servicii conexe actului medical al pacienţilor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate.
Parlamentarii din Opoziție, USR şi Forţa Dreptei au sesizat CCR cu privire la această lege, arătând că încalcă mai multe prevederi constituţionale. Iar una dintre acestea era legat de principiul bicameralismului. Potrivit sesizării, legea nu respecta nici principiul legalităţii. Modificările propuse cu privire la ocuparea funcţiilor de conducere „nu au fost deloc justificate sau fundamentate”.