Curtea Constituțională nu reclamă SRI la niciun for internațional. Legile Big Brother au declanșat un război mediatic. Ce explicații a dat George Maior
- Mihaela Alexandru
- 26 ianuarie 2015, 19:58
Ceea ce a avut de spus șeful SRI a spus. Restul sunt doar interpretări ale vorbelor sale. Și multe diversiuni. Ultima și cea mai periculoasă a fost spulberată chiar de către președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, care a spus că e o minciună știrea difuzată ”pe surse” că instituția pe care o conduce va reclama la Curtea Europeană faptul că SRI face presiuni asupra CCR.
EVZ reproduce pasaje din intervenția telefonică a lui George Maior, la postul B1, duminică seara, pe care le-am văzut distorsionate pe unele site-uri sau facebook. E bine să fim corecți și să nu colportăm povestea drobului de sare în cazul legilor anti-terorism, legi extrem de importante în orice stat democrat.
George Maior, intervenție la B1: ”Eu, în calitate de director al SRI, am datoria de a prezenta o stare de securitate naţională în orice moment. Ea este precară din perspectiva posibilităţilor legislative pe care le avem în raport de alte state europene. Este o chestiune pur democratică, legată de libertatea de expresie de care vorbiţi, nu legată de vreun conflict cu o instituţie pe care o respect în mod absolut, Curtea Constituţională. Deci, din acest punct de vedere cred că cetăţenii României au nevoie de a înţelege stadiul unui moment în evoluţia modului în care poate fi asigurată securitatea naţională”.
Putea să tacă directorul SRI, după respingerea legilor de către Curtea Constituțională? Categoric NU, fiindcă îl obligă funcția să explice oamenilor ce se întâmplă. Exact ca și pe Augustin Zegrean, președintele Curții Constituționale, care și el și-a expus punctul de vedere. Este limpede că divergențele de opinie dintre cei doi și instituțiile pe care le patronează, cu privire la Legile Big Brother, nu se vor clarifica nici pe scările de la CCR, nici în presă. Maior, deși a recunoscut că cele două instituții ”undeva se află în coliziune”, a spus că SRI se va adapta cerințelor Curții.
George Maior: ”Aş vrea să fac câteva precizări în relaţie cu ceea ce s-a discutat până acum. Dacă m-aţi putea asculta ar fi foarte interesant şi pentru opinia publică să clarifice nişte aspecte legate de ceea ce s-a afirmat. În primul rând, domnul Striblea nu e vorba de nici un conflict între SRI şi Curtea Constituţională. Dacă luaţi declaraţiile mele ad litteram în orice interpretare doriţi dumneavoastră nu am spus nimic în sensul în care Curtea Constituţională nu are dreptate să judece o situaţie constituţională şi noi să nu o aplicăm. Am spus că ne adaptăm la acest aspect, dar pe de altă parte, ceea ce am spus este faptul că sunt obligat prin natura funcţiei pe care o am, care se referă inclusiv la apărarea Constituţiei, aspect fundamental al serviciului, să prezint starea de securitate naţională în raport de anumite evoluţii şi aspecte legislative. Deci nu e vorba, aşa cum s-a insinuat, de ameninţări, ci de o constatare pe care eu sunt obligat prin natura funcţiei mele să o fac. Nu este un conflict între puteri în stat. Este, dacă vreţi, într-un mod oarecum paradoxal şi un aspect de libertate de expresie pe care mi-l permit şi eu.
Nu e vorba de nici o tensiune între două instituţii ale statului fundamentale. Că e vorba de o necesitate din perspectiva mea, ca cel care trebuie să vă asigure inclusiv dumneavoastră linişte şi securitate, a unei atenţionări în legătură cu faptul că există într-adevăr un vid legislativ major şi că lumea poate să dezbată aceste lucruri este în spiritul libertăţii de expresie. E bine că o face, dar nu în registrul acesta legat de două instituţii care undeva se află în coliziune. Dacă nu aş face acest lucru, nu mi-aş face datoria, inclusiv în ceea ce avem ca datorie principală, poate apărarea Constituţiei României. Deci nu ne jucăm cu aceste lucruri fundamentale. Am enunţat aceste lucruri. Sunt în dezbatere, este foarte bine că e aşa, dar eu nu pot să fiu de acord cu afirmaţii că eu am intrat într-un registru de ameninţări ameninţând acel super piedestal, aşa cum s-a afirmat, reprezentat de Curtea Constituţională. Nu. O respect, dar am acest drept şi dacă cineva vorbeşte de democraţie şi de libertate de expresie, să-mi lase şi mie ca cetăţean al României şi ca director al acestei instituţii acest drept. Asta este o chestiune elementară care ţine, repet, de o logică elementară”.