Curtea Constituţională îl lasă pe Boc să aştepte

Curtea Constituţională îl lasă pe Boc să aştepte

După discuţiile cu magistraţii Curţii Constituţionale, premierul Emil Boc, Roberta Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor, pe de o parte, şi Mircea Geoană, preşedintele Senatului, pe de alta, şi-au păstrat punctele de vedere privind asumarea răspunderii. În timp ce Boc nu îşi retrage angajarea, Geoană spune că senatorii îşi continuă dezbaterile pe legea educaţiei. CCR a amânat o decizie până săptămâna viitoare miercuri.

"Decizia Curţii este opozabilă tuturor părţilor. Credem că atunci când o angajare este declarată neconstituţională de două ori este de datoria primului ministru să-şi retragă angajarea", a spus Geoană la ieşirea de la întâlnire. La rândul său, Emil Boc a reiterat ideea că, deşi Mircea Geaonă depusese o sesizare la Curte, atât Birourile Permanente reunite ale parlamentului, cât şi plenul au decis continuarea procedurii de asumare. Astfel, premierul a spus că angajarea răspunderii este perfect constituţională, iar din punctul său de vedere procedura contiună. Emil Boc, Mircea Geoană şi Roberta Anastase s-au aflat astăzi la Curtea Constituţională (CCR) pentru a discuta cu judecătorii despre asumarea pe legea educaţiei, după ce demersul a fost declarat neconstituţional, însă magistraţii şi-au declinat competenţa în privinţa opririi procedurii. "S-a realizat propriu-zis asumarea răspunderii pe legea educaţiei în data de 28 octombrie şi, mai mult decât atât, opoziţia a depus moţiune de cenzură ca urmare a angajării asumării. O procedură, odată aflată în derulare, nu mai poate fi oprită şi acest blocaj instituţional poate fi rezolvat doar de către CCR şi astăzi sperăm să soluţioneze conform Constituţiei acest blocaj", a declarat şeful guvernului înainte de şedinţa Curţii, la care participă alături de preşedintele Senatului, Mircea Geoană, cel care l-a reclamat la CCR.  Într-o scrisoare transmisă pe 15 noiembrie Curţii Constituţionale, Executivul a solicitat magistraţilor să constate "existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvernul României, pe de-o parte, şi Parlamentul României, pe de altă parte, conflict generat de refuzul Parlamentului de a permite prezentarea şi dezbaterea moţiunii de cenzură, depuse ca urmare a angajării răspunderii guvernului, conduită ce a determinat un blocaj instituţional referitor la moţiunea de cenzură".

De asemenea, guvernul a solicitat magistraţilor să constate că "blocajul instituţional cu privire la prezentarea şi dezbaterea moţiunii de cenzură poate fi înlăturat numai prin continuarea procedurii parlamentare de asumare a răspunderii guvernamentale". Curtea Constituţională a decis că asumarea răspunderii pe legea educaţiei este neconstituţională şi a constatat un conflict între Parlament şi Guvern pe această temă. Magistraţii au susţinut însă, în motivarea deciziei, că nu pot obliga executivul să oprească procedura angajării răspunderii "soluţia aparţinând în exclusivitate autorităţilor publice aflate în conflict". Coaliţia a interpretat decizia Curţii în sensul că nu există niciun impediment pentru ca asumarea să meargă mai departe. 

Ne puteți urmări și pe Google News