Evenimentul Zilei > International > Curtea Constituţională germană declară legal ajutorul financiar acordat Greciei
Curtea Constituţională germană declară legal ajutorul financiar acordat Greciei

Curtea Constituţională germană declară legal ajutorul financiar acordat Greciei

Curtea Constituţională din Germania a decis, azi, că ajutoarele acordate de Germania, în lupta cu criza din zona euro, sunt legale, dar a somat guvernul să explice avantajele acestei implicări, în faţa Parlamentului, relatează "Le Monde".

Judecătorii din Karlsruhe  au hotărât că, de acum înainte, deputaţii germani trebuie să-şi dea acordul pentru oferirea acestor "contribuţii financiare extrem de importante" pentru celelalte 16 ţări membre ale zonei euro.
Curtea Constituţională a fost sesizată de un grup de jurişti eurosceptici, în mai 2010, în momentul în care a fost votat primul plan de ajutorare a Greciei. Plângerea a fost semnată de cinci profesori universitari şi un deputat conervator bavarez, care au mai protestat faţă de astfel de măsuri şi s-au opus introduceri monedei unice europene.
Salvarea europeană
După ajutorul acordat Greciei, guvernele din zona euro au deblocat fondurile pentru Irlanda şi Portugalia, iar Germania, prima economie din zona euro, plăteşte un sfert din acest ajutor.
Reclamanţii susţineau că planul de ajutorare acordat Atenei, Dublinului şi Lisabonei violează legea fundamentală a Germaniei şi tratatele europene, în special clauza potrivit căreia un stat nu poate fi "salvat" de altele, relatează CNN.
Cancelarul Angela Merkel este aşteptată să comenteze, în cursul zilei de azi, decizia Curţii, într-un discurs susţinut în faţa Parlamentului. Camera inferioară a Parlamentului trebuie să voteze, în 29 septembrie, extinderea atribuţiilor Fondului European de Stabilitate Financiară (FESF), instrument al zonei euro prin care se acordă ajutoare financiare ţărilor membre aflate în dificultate.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News