Cursa virusului pare să încetinească, numărul infecțiilor a scăzut și situația din spitale pare să fie sub control. După noile reguli privind școlile și carantinele, următorul pas va viza folosirea măștilor: din 11 februarie, pe întreg teritoriul Italiei nu va mai fi obligatorie purtarea acestora.
„Situația se îmbunătățește rapid – a subliniat subsecretarul la Sănătate, Pierpaolo Sileri – impactul variantei Omicron asupra unei populații în mare parte vaccinate se dovedește a fi mai puțin grav decât ne temeam, iar numărul cazurilor la terapie intensivă este în scădere. Această evoluție pozitivă ne permite să începem eliminarea progresivă a măsurilor de izolare”.
Starea de urgență
La 31 ianuarie 2020, premierul Giuseppe Conte a proclamat starea de urgență și a implementat primele măsuri de limitare a infecției în toată țara pentru a contracara răspândirea virusului Sars-Cov 2. Starea de urgență permite guvernului și Protecției Civile să acționează cu puteri extraordinare sau speciale.
Practic, permite executivului să implementeze proceduri mai rapide de aprobare a legilor și decretelor și permite recurgerea la decrete de urgență care nu trebuie aprobate de Parlament. În timpul urgenței sanitare, de exemplu, au fost introduse măsuri precum lockdown-ul, împărțirea pe culori a regiunilor italiene, obligația de a purta măști în aer liber și distanțarea socială, potrivit rainews.it.
În urma relaxării treptate a măsurilor restrictive, se decide să nu se mai prelungească starea de urgență, al cărei termen este stabilit în prezent pentru 31 martie 2022.
Ce se va schimba odată cu sfârșitul situației de urgență?
Măștile. Din 11 februarie nu vor mai fi obligatorii în aer liber, „dar va fi necesar să le avem la dispoziție pentru a le putea folosi în cazul unei adunări”, a subliniat Sileri, adăugând că „deocamdată este prea devreme să vorbim despre eliminarea lor totală, mai ales în mediile închise”.
Certificatul verde. „La fel ca pandemia, certificatul verde nu va dura pentru totdeauna și, prin urmare, de îndată ce datele o permit, va putea fi remodelat”.
Vaccinul. Nu trebuie să se schimbe nimic în ceea ce priveşte obligația devaccinare a persoanelor cu vârste peste 50 de ani. Până pe 15 iunie, lucrătorii publici și privați vor trebui să prezinte la locul de muncă Super Green Pass, care se obține prin vaccinare sau prin recuperarea după Covid. Cei care nu fac acest lucru, nu vor primi salariul, dar își vor păstra locul de muncă.
Accesul la locurile de muncă fără adeverință este interzis, iar persoanele care nu respectă interdicția vor suferi o penalizare între 600 și 1.500 de euro. „În viitor, vaccinul ar putea deveni doar o recomandare anuală pentru categoriile fragile, dar este prea devreme pentru a stabili acest lucru, știința ne va arăta care va fi soluţia justă”.
Prin Decretul șefului Direcției Protecției Civile, din 5 februarie 2020, a fost înființat Comitetul Tehnic Științific (CTS) cu expertiză în consultarea și sprijinirea activităților de coordonare pentru depășirea urgenței epidemiologice cauzate de răspândirea Coronavirusului.
Momentan nu s-a stabilit încă modul în care va evolua activitatea Comitetului Tehnico-Ştiinţific. Odată cu trecerea de la pandemie la endemie, Guvernul ar putea decide să mențină în viață structura de urgență pentru a monitoriza situația, a-i suspenda activitatea, sau a o remodela pe alte situații de urgență sanitară.
Probabil că în viitor vor lipsi condițiile preliminare pentru telemuncă, astfel încât se va reveni la lucrul în prezență fizică, telemunca putând continua în cazul unui acord intern între companie și angajați. (Rador)