Evenimentul Zilei > Actualitate > Cursa înarmărilor continuă. Arabia Saudită își construiește propriile rachete balistice cu ajutorul Chinei
Cursa înarmărilor continuă. Arabia Saudită își construiește propriile rachete balistice cu ajutorul Chinei

Cursa înarmărilor continuă. Arabia Saudită își construiește propriile rachete balistice cu ajutorul Chinei

Se pare că Arabia Saudită își produce propriile rachete balistice, iar China este un ajutor în acest demers. Informațiile dezvăluie numeroase transferuri de tehnologie de rachete balistice între Arabia Saudită și China. Surse au declarat pentru CNN că oficialii mai multor agenții de informații din SUA, inclusiv Consiliul Național de Securitate, au fost informați cu privire la acest demers.

Rachetele balistice construite de Arabia Saudită

Instituția de știri a obținut imagini din satelit care sugerează că Arabia Saudită produce, în prezent, rachete balistice în cel puțin o locație. Trei surse au declarat pentru CNN că Arabia Saudită a cumpărat cu siguranță rachete din China, dar nu a reușit să-și fabrice propriile sisteme până acum.

CNN a întrebat oficialii chinezi dacă au transferat recent tehnologie de rachete în Arabia Saudită. Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe a declarat pentru presă că Arabia Saudită și China sunt „parteneri strategici” care „au menținut o cooperare amicală în toate domeniile, inclusiv în domeniul comerțului militar”.

Dacă ceea ce s-a spus până acum este adevărat, acest lucru ar avea un impact major pentru Orientul Mijlociu și ar provoca complicații pentru administrația Biden de a opri eforturile nucleare ale Iranului, Iranul fiind principalul rival al Arabiei Saudite din regiune.

Și Israelul ar putea să se implice

Administrația trebuie să analizeze dacă progresele Arabiei Saudite în tehnologia rachetelor vor modifica dinamica puterii în Orientul Mijlociu. De asemenea, ar putea îngreuna extinderea termenilor acordului nuclear cu Iranul. Oficialii au sperat să convingă Teheranul să oprească producția de rachete balistice, dar probabil că nu va face acest lucru dacă Arabia Saudită își construiește propriul său sistem, potrivit Insider Paper.

Un expert în arme și profesor la Institutul de Studii Internaționale din Middlebury a declarat pentru CNN că oficialii au acordat o mare atenție programului de rachete al Iranului, ignorând eforturile Arabiei Saudite. Dacă Arabia Saudită își construiește propriile rachete, eforturile diplomatice de control al proliferării ar necesita implicarea altor națiuni din Orientul Mijlociu care își construiesc propriile rachete, precum Israelul.