Banca Națională a României (BNR) a anunțat cât valorează un euro, un dolar american și o liră sterlină. Totodată, indicele ROBOR se află pe o pantă ascendentă, iar creditele românilor sunt afectate.
Cursul pentru euro anunţat de BNR luni este de 4,9287 lei, în scădere faţă de vineri, când ajunsese la 4,9351 lei. Astfel, euro este în scădere cu 0,0064 bani, iar moneda naţională, leul, a înregistrat o uşoară creştere.
Dolarul american a crescut luni la 4,8019 de la 4,8412, valoare înregistrată vineri, ceea ce înseamnă o creştere de 0,0393.
De asemenea, o liră sterlină are valoarea de 5.8843 lei, înregistrând o creștere de 0.0050 Lei.
Indicele ROBOR, în creștere continuă
Indicele ROBOR la 3 luni a ajuns luni la 8,01% pe an, de la 7,97% pe an în şedinţa precedentă. Acesta a crescut și pe 1 februarie 2010, respectiv 8,15%.
Indicele ROBOR, în funcție de care se calculează ratele la creditele în lei contractate înainte de luna mai a anului 2019, crescuse și zilele trecute. Pe 29 iulie, el ajunsese la 7,97%, iar cel la șase luni la 8.08%. În acest context românii vor plăti rate și mai mari.
Leul se va prăbuși până la finalul anului
Cu toate că luni, leul a cunoscut o ușoară creștere, conform previziunilor făcute de economiști, moneda națională va continua să se deprecieze în acest an, în raport cu euro. Leul va pierde teren și va depăși un prag psihologic în 2022.
„Vedem rata dobânzii de politică monetară să ajungă până la 5,50% la sfârșitul anului și 6,50% pentru facilitatea de credit, care ar trebui să rămână instrumentul de politică operațional relevant pentru un management strict al lichidității. Pe termen mediu, guvernatorul BNR a spus că vede IPC și rata dobânzii cheie convergente spre 5,0%”, a spus Ciprian Dascălu, economist șef al BNR.
În plus, „guvernatorul BNR a reiterat că banca centrală nu își poate permite un leu mai slab, din cauza rolului de transmitere în indicele preţurilor de consum (IPC). Prin urmare, prognoza noastră EUR/RON la 5,05 la sfârșitul anului este supusă riscurilor de scădere”, a mai precizat Ciprian Dascălu, citat de economica.net.