Curs valutar, 9 martie! La cât a ajuns un dolar şi un euro. Criză uriaşă de valută în România

Sursa: Arhiva EVZ

Leul s-a apreciat astăzi puțin în raport cu euro, dar a câștigat destul de mult teren în fața dolarului american. Criza de valută continuă însă, iar casele de schimb profită la maxim afișând cursuri uriașe. Specialiști spun însă că leul este cea mai stabilă monedă din regiune.

Moneda naţională a recuperat astăzi teren atât în fața euro, cât și în fața dolarului american, potrivit cursului valutar anunțat de Banca Națională a României, pentru marți, 9 martie.

Cursul BNR pentru un euro este astăzi, 9 martie de 4.9490 lei, în ușoară scădere faţă de ieri, când ajunsese la 4.9492 lei. Aprecierea înregistrată de leu este însă în una mică, respectiv 0,0002 bani.

Cursul pentru un dolar american anunțat de BNR este de 4.5069 lei, în scădere față de ieri când era 4.5493 lei. Moneda națională s-a apreciat astfel cu 0.0424 bani față de dolarul american, pentru a doua zi consecutiv. Acesta este însă cursul oficial.

 Noi recorduri la casele de schimb

La casele de schimb însă euro continuă să bată noi recorduri. Cererea de valută este foarte mare, mai ales după ce românii au scos masiv bani din bănci și își fac rezerve cash. Multă bănci nu mai au lichidități în euro sau dolari. Astfel, la casele de schimb un euro a ajuns să vândă chiar și cu 5,59 de lei. Dolarul american se vinde cu 4,6- 4,7 lei, un curs puțin mai mic de ieri. Casele de schimb valutar speculează criza de pe piață și vor să facă cât mai mult profit.

Leul mai puternic decât monedele vecinilor

În ciuda tuturor presiunilor, leul românesc pare a fi cea mai stabilă monedă națională din regiune. „În a doua lună a anului curent s-a intensificat semnificativ percepția de risc pe piețele financiare internaționale, în contextul evenimentelor din Ucraina, aspect evidențiat de scăderile semnificative ale indicilor bursieri, creșterea costurilor de finanțare și aprecierea cursului dolarului american.

În acest context, se evidențiază retrageri punctuale de fluxuri de capital din țările Europei Centrale și de Est, aflate în proximitatea teatrului de operațiuni militare și la intersecția dintre Uniunea Europeană/NATO și Rusia.

De la debutul conflictului din Ucraina cursul EUR/RON a crescut cu doar 0,1%, în timp ce cursul EUR/HUF s-a apreciat cu 7,3% între 23 februarie și 8 martie iar cursul EUR/PLN a crescut cu 6,8% în perioada 23 februarie – 8 martie. Nu în ultimul rând, EUR/CZK s-a apreciat cu 3,5% în intervalul 23 februarie – 8 martie“, explică Andrei Rădulescu, Director de Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania, citat de capital.ro.