Limba română este considerată una dintre cele mai complexe din Europa, având o istorie îndelungată. o Limbă indo-europeană din grupul italic și din subgrupul oriental al limbilor romanice, româna este a cinciea după numărul de vorbitori, în urma spaniolei, portughezei, francezei și italienei. Dincolo de toate acestea, are și numeroase aspecte mai puțin cunoscute, curiozități, care fac deliciul celor pasionați de lingvistică.
Pasionații de lingvistică au descoperit că în limba română există un singur cuvânt care începe și se încheie cu litera „H”. Termenul este puțin uzitat, fiind folosit în special de cei care se ocupă cu analiza literară. Drept urmare, puțini sunt cei care îl cunosc și la fel de puțini cei care îi știu înțelesul. De asemenea, este un singur cuvânt care începe și se termină cu litera „î”, înzăvorî. La fel există tot un singur cuvânt care începe și se termină cu „X”: xerox. Termenul a intrat în limba română prin 1968 și desemnează un echipament de multiplicat, un copiator. Vine de la numele producătorului Xerox, o firmă IT din Statele Unite.
Astfel, singurul cuvânt folosit în limba română care începe și se termină cu litera „H” este hemistih. Conform Dicționarului explicativ, termenul desemnează „una din cele două jumătăți ale unui vers, separate prin cezură”. Iar aceasta nu este singurul lucru inedit. Specialiștii se întrec în a descoperi aspectele mai puțin cunoscute, care îi dau savoare.
Limba română este singura în care se poate construi o propoziție cu sens din opt cuvinte formate doar din vocale: „Oaia aia e a ei, eu o iau.” E drept că, în limbajul comun, de zi cu zi, o astfel de propoziție este mai puțin utilizată. Dar, un pasionat a descoperit-o, iar acum este prezentată drept o curiozitate.
Din curiozitățile limbii române
De asemenea, există mai multe grupuri de cuvinte care pot fi citite în ambele sensuri, de la stânga la dreapta și de la dreapta la stânga, fără să-și schimbe sensul: „Ele fac cafele.”, „Ele ne seduc cu desenele.”, „Era o tipă răpitoare.”, „O ramă maro”, „Icre, pui, ciuperci” sau „Ene purta patru pene”, după cum arată un articol de pe site-ul dicție.ro.
Revenind la secretele limbii române și la curiozitățile descoperite de lingviști, vă putem spune că cele mai puține cuvinte încep cu litera „Y”. Numărul acestora a fost stabilit la 14, multe fiind de origine străină. Specialiștii au mai stabilit că cele mai multe cuvinte încep cu litera „C”, peste 19.000.
Ca utilizator al limbii române este bine să cunoașteți că în patrimoniul cultural al UNESCO au fost înscrise trei cuvinte care desemnează tradițiile românești, anume: „dor”, „doină”, „colind”.
Despre limba română
Limba română este vorbită. la nivel mondial, de aproximativ 28 de milioane de persoane, dintre care circa 24 de milioane o au ca limbă maternă. Din numărul total de vorbitori, peste 17 milioane se află în România.
În afară de România, limba română se mai vorbește în Republica Moldova, unde este limbă oficială, în regiunea Cernăuți și Bugeac, în Ucraina, dar și în Provincia Autonomă Voivodina, din Serbia. Cea mai mare comunitate de vorbitori de limba română din Asia se găsește în Israel.
Româna este una dintre cele cinci limbi în care sunt oficiate slujbe religioase la Muntele Athos, o regiune autonomă din Grecia, fiind vorbită în schiturile Prodromu și Lacu.