Curiozități din lumea întreagă. Ea este țara cu cel mai deosebit steag național

Sursa foto: Facebook

Steagurile naționale din întreaga lume sunt diferite și fiecare are câte un simbol specific. Totuși, dacă ne uităm puțin mai atent și analizăm situația, ele sunt chiar destul de asemănătoare. Știai că peste 75% dintre drapelurile naționale conțin culoarea roșu și peste 72% au culoarea alb?

Fiecare steag național este unic în felul lui, însă ele sunt extrem de asemănătoare. Nu doar în ceea ce privește culorile folosite, ci și în materie de formă. Cea mai mare parte din ele sunt pătrate sau dreptunghiulare. Oricum ar fi, nu există o comisie internațională care să spună ce poate sau ce nu poate conține un steag național.

Într-o lume destul de asemănătoare, steagul Nepalului reușește să iasă în evidență, el fiind complet diferit de orice drapel. Acesta este compus din două triunghiuri de dimensiuni diferit, ușor suprapuse. Drapelul care reprezintă Nepalul este singurul din întreaga lume cu cinci laturi.

Steagurile naționale au început să fie utilizate în jurul anilor 1800. Până atunci, simbolul național era reprezentat de stema sau blazonul familiei regale care se afla la conducere. Atunci când aceasta era schimbată, automat se schimba și simbolul național. Concepția de drapel a devenit extrem de omogenizată și se considera că forma dreptunghiulară este cea ideală de a flutura în vânt.

Până în 1800, steagurile care reprezentau zonele din Asia erau marea majoritate conice sau triunghiulare. Sub influența europeană, aceștia au început să își schimbe și ei, rând pe rând, steagurile și să adopte forma pătrată sau dreptunghiulară. Nepal a fost singurul stat care nu a vrut să adopte această schimbare, el rămânând la forma de triunghi.

De ce steagul din Nepal este atât de diferit față de celelalte?

Drapelul Nepalului este alcătuit din două triunghiuri de dimensiuni diferite, ușor suprapuse, de culoare roșie. Steagul are o margine albastru închis și are forma a două stindarde. Triunghiul din partea superioară prezintă o lună stilizată, iar cel din partea inferioară include un soare.

Nu doar forma acestui drapel este unică, ci și istoria sa. Nimeni nu știe cine l-a creat, însă unul asemănător apare într-o carte în limba franceză din anul 1928. Cele două nu sunt identice. Steagul care apare în carte nu are marginea albastră ci verde și nici nu include luna și soarele. Modelul a fost optimizat în 1962, ajungând la cel de astăzi. După ce au fost făcute câteva modificări, noua variantă a fost oficializată ca simbol național pentru Nepal.

Semnificația acestui steag nu este cunoscută cu exactitate, mai ales prezența lunii și a soarelui. Unii specialiști sugerează că cele două simboluri cerești ar putea fi reprezentarea lui Shahs și Ranas, dinastiile cele mai puternice, care au condus Nepalul în ultimii 500 de ani.

Pentru alții, luna și soarele reprezintă mândria și pacea. Această variantă este atribuită din pricina culorilor de pe drapel. Roșu este culoarea națională, iar albastru este considerată culoarea păcii. Aceste două culori sunt extrem de des întâlnite pe steagurile naționale, ceea ce arată faptul că, deși Nepal a decis să aibă un simbol diferit în ceea ce privește forma, el a menținut totuși un clișeu în materie de coloristică.

A optat pentru culori comune cu alte națiuni, însă a preferat să mențină o formă unică în lume. Nepalul a optat pentru triunghiuri din motive culturale. Această formă era folosită de multe temple hinduse și budiste din Nepal. În plus, forma de fanion nu era chiar atât de inedită. Steagul s-a format într-un mod natural și a păstrat această formă unică.