Curiozitatea l-a ținut în viață până la 100 de ani. O poveste emoționantă despre lecțiile vieții

Om în vârstă, laptop Photo: Anna Griessel | Dreamstime.com

O poveste spusă de o fiică iubitoare. Chiar și la vârsta sa înaintată, tatăl autoarei - care are aproape 100 de ani - a învățat lecții de viață valoroase.

Curiozitatea, un element esențial al longevității. Un bărbat din New York rămăsese văduv. Avea o fată și un băiat, care încercau să-l consoleze. Trecuse un deceniu de la moartea soției sale și copiii nu era siguri cum putea supraviețui fără ea. Însă autoarea a descoperit că lecțiile de viață pot fi învățate la orice vârstă. După ce mama sa a murit, tatăl ei a experimentat pentru prima dată viața de unul singur. După ce a cumpărat un laptop recondiționat, bărbatul a devenit priceput în utilizarea calculatorului, a e-mailului și a internetului.

În plus, a dobândit abilități culinare. Depășeau progresele tehnologice pe care le făcea zilnic. Mai ales că fost crescut într-o generație de bărbați ale căror soții se ocupau de tot, inclusiv de fierberea apei. A ajuns să aprecieze rolul de gospodină al soției sale din ultimii ani. Zi de zi aceasta a gătit mese delicioase pentru patru persoane. S-a ocupat de curățenie, de spălătorie și de cumpărături și a crescut doi copii. Acum trebuia să facă totul singur. Și a descoperit cheia succesului!

Curiozitatea, cheia vieții lungi

"Tatăl meu atribuie longevitatea sa curiozității. Locuiește acum într-o comunitate de bătrâni, aproape a împlinit 100 de ani, se ocupă de menaj și de gătit pentru el. Încă folosește mașina de spălat și uscătorul de rufe din apartamentul său pentru a-și spăla singur rufele. Citește zilnic The New York Times, așa cum a făcut-o toată viața sa de adult, cu toate că literele mici de tipar îi sunt greu de citit. Unul dintre motivele pentru care a trăit atât de bine atât de mult timp ar putea fi faptul că medicul său de familie, care gândește cu anticipație, i-a impus un regim strict de suplimente și foarte puține medicamente prescrise".

Răspunsul său, atunci când este întrebat de ce este hotărât să continue rutina zilnică, în ciuda limitărilor fizice din ce în ce mai mari - are o pierdere severă a auzului, artrită, vedere încețoșată și, în prezent, un picior rupt - este: „Curiozitatea!”.

"Rămâi curios dacă vrei să trăiești până la 100 de ani. În timp ce tatălui meu îi place să spună că este un om al secolului XX într-o lume a secolului XXI, a făcut o treabă destul de bună pentru a ține pasul. Poate auzi ceea ce se caută pe internet, deoarece acum deține un smartphone cu funcție de subtitrare pentru cei cu probleme de auz", scrie Business Insider.