„Evoluţia pieţei de capital autohtone este influenţată de ştirile negative care vin de pe pieţele externe, şi nu de performanţele companiilor listate la Bucureşti, care au înregistrat în primul trimestru performanţe financiare peste aşteptări“, a declarat ieri Stere Farmache, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
„Investitorii sunt captivaţi de ştirile din pieţele externe, atraşi de evoluţia preţurilor şi au uitat să analizeze factorii fundamentali care ar trebui să determine preţurile, adică performanţa companiilor în care investesc. În prima jumătate a anului, companiile listate au înregistrat cifre de afaceri în creştere cu până la 60% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Le sugerăm astfel investitorilor să acorde atenţie evoluţiei performanţelor, în primul rând“, a declarat Farmache, cu ocazia Forumului Bursier organizat de BVB în colaborare cu Finmedia.
„Curentul emo (aluzie la cultura la care aderă mulţi tineri azi, bazată pe emotivitate şi sensibilitate - n.r.) este din ce în ce mai puternic pe Bursă“, a declarat şi Graţiela Iordache, membru al Comisiei pentru buget, finanţe, bănci a Camerei Deputaţilor. Aceasta a adăugat că, în România, statul nu face nimic pentru a-i educa pe investitori şi că instituţia acestuia care veghează piaţa de capital - Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare - are comisioane prea mari, ce fac din piaţa de capital autohtonă una scumpă. „BVB şi-a redus comisioanele, brokerii la fel, numai CNVM le menţine la nivelul maxim, ceea ce e inadmisibil“, a adăugat Iordache.
Stere Farmache a menţionat faptul că perioada dificilă prin care trece Bursa românească este agravată de faptul că cele mai mari sume sunt rulate de investitorii străini.
40% cu atât a scăzut lichiditatea BVB de la începutul anului până în prezent Având în vedere turbulenţele financiare, aceştia s-au retras acum spre pieţe mature, mult mai stabile. Lichiditatea (volumul zilnic al tranzacţiilor) la BVB a scăzut cu circa 40% de la începutul anului. Pe pieţe mature, precum Deutsche Boerse din Germania, lichiditatea s-a redus cu numai 5%. Impactul deciziilor BNR Farmache a trecut pe lista factorilor negativi de influenţă asupra evoluţiei BVB şi ridicarea dobânzii de politică monetară de către Banca Naţională a României (BNR) la 10%. „BNR a majorat dobânda pentru a ţine în frâu inflaţia. Inflaţia, după cum se ştie, nu îi este prielnică Bursei, însă nici dobânzile ridicate nu îi sunt, deoarece descurajează investiţiile“, a mai spus Stere Farmache. Cu alte cuvinte, devine mai scumpă contractarea de credite care ar fi putut fi folosite pentru investiţii în piaţa de capital. Alte burse europene care au înregistrat scăderi de lichiditate puternice în 2008 sunt cele de la Londra - 36%, Budapesta - 28% şi cea din Milano - 25%.
TĂRĂGĂNARE
Titlurile de stat ar putea ajunge în sfârşit pe Bursă
Posibilitatea tranzacţionării titlurilor de stat la BVB se discută de 7 ani şi, la nivel declarativ, toate părţile implicate au salutat acest demers. Totuşi, acestea nu au ajuns să fie listate nici până azi. Aceste instrumente financiare sunt foarte sigure, deşi nu au un randament mare. Ele ar putea reprezenta un refugiu pentru investitori în perioadele dificile, cum este cea de acum. Farmache a declarat că acestea ar putea ajunge în sfârşit pe Bursă la sfârşitul verii. „Evenimentele care vor anima Bursa în acest an sunt listarea unor companii din mediul privat şi de stat, dar şi intrarea titlurilor de stat pe Bursă după sfârşitul verii“, a menţionat Farmache.