Curățarea fierului de călcat. Există mai multe trucuri pentru a curăţa talpa mașinii de călcat, iar metodele sunt extrem de simple şi la îndemâna fiecăruia.
Metodele pentru curățarea fierului de călcat sunt mai multe. De obicei folosim apa de la chiuveta atunci când călcăm, iar aceasta conține minerale care pot distruge rezervorul de apă şi blochează orificiul pentru abur. În acest fel, apa ruginită ajunge pe haine şi le pătează.
Pentru a evita distrugerea fierului de calcat, dar şi a hainelor, curățarea este un procedeu necesar, care durează doar câteva minute şi este vital pentru buna sa funcționare.
Indicii că fierul de calcat are nevoie de o curățare:
- fierul nu mai alunecă ușor pe material, ci se lipește de el;
- talpa fierului de călcat are pete de culoare închisă;
- cand folosești călcarea cu abur, acesta elimină şi impurități.
Metodele de curățare a fierului de calcat diferă în funcție de zona cu care începem acest proces: exterior, interior sau orificiile de eliminare a aburului.
Curățarea fierului de călcat la exterior: În această etapă de curățare, fierul de călcat trebuie să fie oprit. Dacă talpa fierului de călcat este pătată sau murdară, curată suprafața cu o lavetă îmbibată în apă caldă și oțet. Dacă suprafața este foarte murdară, curat-o cu buretele și cu o soluție pe bază de bicarbonat și detergent.
2. Curățarea fierului de călcat pe interior. Prepară o soluție dintr-o cană de oțet și două căni de apă și pune-o în rezervorul de apă. Pornește fierul de călcat și setează-l pe funcția de calcare cu aburi până când soluția este eliminată.
În cazul stației de călcat cu abur, curățarea se face la fel, deschizând rezervorul și îndepărtând mizeria acumulată.
3. Curățarea orificiilor de eliminare a aburului
După ce ai trecut prin curățarea fierului de călcat la exterior și interior, scoate fierul din priză și lasă-l să se răcească. Înmoaie un bețișor de urechi în apă distilată și curată orificiile prin care se elimină aburul, apoi șterge cu o cârpă curată. Citește și Ghid complet pentru curățenia de primăvară
Metode naturale de curățare a fierului de călcat
Dacă privești cu atenție fierul de călcat, vei observa pete mai închise la culoare pe talpa acestuia. Acestea sunt semne lăsate de materialele sintetice care încarcă aparatul de călcat. Iată câteva soluții naturale, pe care le poți prepara cu ușurință în propria bucătărie și care sunt extrem de eficiente când vine vorba de curățarea și dezinfectarea fierului de călcat:
Sursa foto: Pixabay
Soluția pe bază de oțet alb
Oțetul este un ingredient acid, foarte eficient în curățarea arsurilor și a urmelor de calcar. În plus, acesta îndepărtează mirosurile neplăcute și bacteriile. În același timp, le redă luciul suprafețelor din inox. Folosește-l simplu, nediluat, direct pe cârpă și apoi curătă talpa fierului de călcat. Pentru curățarea circuitului interior, se recomandă să fie diluat (o cană de oțet diluat cu două căni de apă).
Soluție pe bază de sare
Sarea curată imediat arsura de pe talpa aparatului cauzată de fibrele hainelor, însă aceasta nu se folosește în contact direct cu talpă, pentru că o poate zgâria. Cum trebuie să procedezi? Simplu! Acoperă o bucată de ziar cu o cantitate mare de sare și treci cu fierul de călcat încins peste aceasta. Arsura se va prinde de sare și va lăsa talpa fierului curată. La final, șterge talpa fierului de călcat cu o cârpă curată, pentru a elimina orice urmă de murdărie.
Soluție pe bază de lămâie şi bicarbonat de sodiu
Reacția compușilor acizi din cele două ingrediente îndepărtează imediat murdăria și îi conferă tălpii fierului de călcat un luciu frumos. Talpa fierului de călcat trebuie să fie rece când se curăță cu această soluție, o pastă obținută prin amestecul unei cantități mici de bicarbonat cu zeamă de la o lămâie. Această pastă se aplică pe talpa fierului cu buretele și se lasă cinci minute să acționeze. La sfârșit se îndepărtează pasta cu o cârpă umedă, apoi se șterge suprafața cu o cârpă uscată.
Soluiţe pe bază de pastă de dinți
Talpa fierului de călcat se poate curăţa cu o cârpă pe care ai pus o cantitate mică de pastă de dinți, insistând pe zonele afectate. După folosirea acestei metode se recomandă curățarea interioară a fierului de călcat cu apă şi oțet, pentru a te asigura că nu au rămas urme de pastă de diniţ în orificiul de abur.