Ce s-a descoperit în cuptorul cu microunde. Este greu de imaginat

Cuptor cu microunde. Sursa foto: Pixabay

Cuptorul cu microunde era considerat cel mai sigur aparat electrocasnic. Dar oamenii de știință au descoperit „extremofile” capabile să supraviețuiască și chiar să se dezvolte în condiții extreme.

Cuptorul cu microunde, un refugiu numai bun pentru bacterii

Cuptorul cu microunde, un aparat esențial pentru încălzirea rapidă a alimentelor, poate adăposti și bacterii capabile să supraviețuiască în condiții extrem de dificile.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Valencia, Spania, a constatat că aceste aparate de uz casnic conțin o varietate surprinzătoare de bacterii, atât în medii domestice, cât și în cele de laborator.

Alba Iglesias, microbiolog, împreună cu echipa sa, a făcut o colectare de mostre din 30 de cuptoare cu microunde, incluzând aparate din gospodării private, din spații comune mari, birouri și din unele cuptoare utilizate în laboratoare pentru încălzirea probelor și soluțiilor chimice.

Ce au descoperit cercetătorii în aceste electrocasnice

Cercetătorii au cultivat ulterior aceste mostre pentru a identifica diferitele tipuri de microbi. De asemenea, au secvențiat ADN-ul extras din cuptoarele cu microunde pentru a înțelege mai exact cum e posibil ca bacteriile să reziste în aceste aparate.

Cuptorul cu microunde, un refugiu numai bun pentru bacterii. Sursa foto: Pixabay

Oamenii de știință au identificat „extremofile” în organismele expuse la microunde, capabile să supraviețuiască și chiar să prospere în condiții extreme, precum gheața din Antarctica.

Deși este utilizat zilnic pentru a distruge microorganismele din alimente, acesta servește totodată ca un refugiu pentru numeroase bacterii frecvent întâlnite pe pielea umană, cum ar fi Proteobacteria, Firmicutes, Actinobacteria și Bacteroidetes.

Cuptorul cu microunde trebuie curățat foarte des

Aparatul electrocasnic din casele noastre are o predominanță a bacteriilor asociate alimentelor. Cercetătorii subliniază că descoperirile evidențiază necesitatea curățării frecvente a cuptorului cu microunde, pentru a diminua riscurile potențiale pentru sănătate, mai ales în locurile unde se manipulează alimente.

Cercetarea oferă o perspectivă inedită asupra unui aparat electrocasnic obișnuit și ne stimulează să reflectăm asupra microbilor care trăiesc alături de noi în mediul nostru cotidian, scrie tecscience.tec.