Campionatul Mondial începe să-şi piardă din culoare. Banderolele curcubeu, atât de multe fluturate în ultimele zile, au ajuns din nou în sertare.
Grupările naționale care erau gata să-și arate sprijinul pentru comunitatea Lgbtq+ au decis să se supună apelurilor amabile ale FIFA. După câteva zile de solicitări oficiale și ezitări neoficiale, luni dimineaţă a fost clarificat totul. Federaţia susține campania One Love, care aduce pe terenurile de fotbal mesajul unei societăți incluzive, însă reiterează că banderola căpitanului face parte din ţinuta de meci și deci, trebuie folosite cele aprobate. În semn de mare deschidere, în urmă cu 48 de ore, la designul clasic au fost adăugate câteva fraze universale cu un hashtag aferent precum #savetheplanet. Pentru sferturile de finală se poate folosi și sloganul #nodiscrimination, dar One Love, nu. Prea mult. Ne place foarte mult conceptul, dar nu aici, unde oricum, este binevenit oricine.
Ambiguitatea a fost mereu acolo: un act de echilibru între un sport care nu vrea să țină pe nimeni la distanță şi nici să supere Qatarul. Gazdele au o lege specială pentru a-i ţine la distanţă pe homosexuali. În principiu, sunt bineveniţ toţi, până când nu se descoperă mai bine. Interdicția părea inacceptabilă Angliei, Țării Galilor, Olandei, Germaniei. Au urmat apoi discuțiile private în marile hoteluri și federațiile au primit mesajul: cine decide să poarte banderola încalcă regulamentul și în consecință poate primi un avertisment.
Cele șapte țări care s-au definit activiști au decis că nu le convine. Și este dreptul lor, deoarece începerea unui Campionat Mondial cu un cartonaș galben în primul minut pune în pericol participarea la meciurile care contează. În plus, naționalele se află aici pentru a juca, dar dacă asta ar fi fost starea de spirit, ar fi fost mai bine să se evite proclamațiile. Cele șapte federații care ar fi putut conveni să meargă înainte și să lase FIFA într-o poziție cu adevărat incomodă, au preferat să se autointituleze ''frustrate''. Totul e permis, orice decizie trebuie respectată, fiecare trebuie să se simtă liber să susțină, sau nu, o cauză, dar nu poate fi frustrat. Gândiți-vă cât de frustrat este fundașul Iranului, Ehsan Hajsafi care, în ciuda posibilității de a fi arestat, de a rămâne fără pașaport sau şi mai rău, a spus că în ţara lui lucrurile nu merg bine, că oamenii nu sunt fericiți și că echipa națională va fi vocea tuturor. Da, e drept că nici Iranul nu poartă banderola curcubeu, dar spre deosebire de celelalte șapte echipe nu au spus niciodată că o va face, notează lastampa.it
(Traducerea Rador)