Evenimentul Zilei > Sport > Cupa Mondială. Acuzații grave la adresa conducerii TVR. Jurnalistul Dorin Chioțea cere intervenția Curții de Conturi. Update
Cupa Mondială. Acuzații grave la adresa conducerii TVR. Jurnalistul Dorin Chioțea cere intervenția Curții de Conturi. Update

Cupa Mondială. Acuzații grave la adresa conducerii TVR. Jurnalistul Dorin Chioțea cere intervenția Curții de Conturi. Update

Fostul șef al Departamentului Sport al TVR, Dorin Chioțea, acuză decizia conducerii televiziunii naționale care a suspendat transmiile de la Campionatul Mondial din Qatar, de 1 decembrie, Ziua Națională. Dorin Chioțea vorbește despre bătaie de joc față de banul public, și cere intervenția Curții de Conturi și a MinisteruluI de Finanțe. Mai mult, el merge cu acuzațiile și mai departe, arătând că actuala conducere a TVR, în frunte cu Dan Turturică a dus audiențele postului către 0.

UPDATE: La câteva ore după postarea inițială, Dorin Chioțea a revenit cu un nou text în care acuză faptul că programul TVR din 1 decembrie a avut audiențe mult sub așteptări. Aceasta, în vreme ce un meci de Cupă Mondială, precum cel dintre Germania și Costa Rica, ar fi atras mult mai mulți spectatori. E spune că ar fi fost mult mai în regulă dacă TVR și-ar fi avertizat spectatorii cu un anunț pe crawl despre schimbarea postului care urma să transmită meciul.

„Audiențele de aseară ale TVR1 au fost de vreo 15 de ori mai mici decât în zilele cu meciuri de la FIFA World Cup 2022. Puteau măcar să anunțe pe crawl unde se desfășura partida Costă Rica vs Germania, așa îți respecți telespectatorii din banii cărora trăiești. Iar TVR INFO a fost în general în notă obișnuită. Cel mai scump program din lume a fost dat la o parte că să intre o producție de slabă calitate motivând, chipurile, respectul față de Ziua Națională.

Nu, nici vorbă, emisiunea a fost o încropeală care a arătat exact contrariul. Iar românii au amendat asta, că cifrele nu mint. Nu poți masca această irosire teribilă a unor drepturi plătite cu greu din banul public nefolosindu-le la valoarea lor. Nu e doar o lipsă de cunoștințe basic de management tv, ci și de programare, de respect financiar. Este și un prejudiciu care poate fi calculat, pentru care decidenții ar trebui luați la întrebări de Ministerul Finanțelor și de Curtea de Conturi. Mondialul performează ca niciodată la TVR1 și la TVR2 (aici în etapa a treia a grupelor)”, a arătat Dorin Chioțea.

Despre dezinteresul conducerii TVR

Mai mult, el a acuzat lipsa de performanță a actualei conduceri a TVR, care îl are în frunte pe Dan Turturică, care a prăbușit audiențele posturilor pe care le administrează.

„Mai este ceva: de când e PDG, regimul Dan Turturică a reușit o contraperformanța halucinantă: prăbușirea pe linie a audiențelor canalelor. Sunt multe ore pe zi cu 0.0 – 0.2. El ia toate deciziile, în Comitetul Director nu mișcă nimeni. Am asistat la asemenea scene, ședințele se filmează. Interesant, PDG nu ar trebui să se amestece editorial, dar menținând interimatele managerilor îi poate schimbă oricând.

El a hotărât, absolut hilar, să nu trimită nici măcar un reporter sportiv la cursa de record mondial a lui David Popovici când TVR deținea drepturile de transmisie! De aceea nu au existat declarațîi ale lui David din Zona Mixtă a Foro Italico, precum cele luate de Marian Olaianos imediat după cursa de la Budapesta. Culmea, Turturică a fost în tribune la Roma, e drept că în interes personal. Pentru el era de văzut, pentru plătitorii de taxe s-a făcut o mare economie!”, a arătat Dorin Chioțea.

Sursa: Facebook/ Dorin Chiotea

Dorin Chioțea acuză intervențiile politice la TVR

Jurnalistul TVR acuză influența politică și faptul că politicienii care numesc oameni în conducerea televiziunii publice nu fac decât să o distrugă. Aceasta chiar dacă nu și-au propus un asemenea obiectiv.

„Nu cred că politicienii care-și pun oameni în TVR vor răul instituției, așa ceva e de neconceput pentru mine. Cred că se lasă păcăliți sau nu realizează pe cine numesc. Nu am pe nimeni în spate, nu îmi este frică, iar mici dictatori am mai văzut cum s-au dus unul câte unul. Am muncit din greu la TVR și nu pot închide ochii.

Mă declar avertizor public și voi scrie aici despre toate neconformitățile și neregulile, care n-au legătură cu indisciplina pe care probabil caută să o inventeze la comandă. Voi informa, în paralel, și autoritățile. Adevărul trebuie cunoscut de public, că de asta da banii!, a mai transmis Dorin Chioțea într-o nouă postare pe Facebook.

 

 


Meciul dintre echipele de fotbal ale Germaniei și Costa Ricăi, care a dus la eliminarea celei dintâi de la Cupa Mondială de fotbal, nu a fost difuzat de TVR. Iar jurnalistul Dorin Chioțea, fost șef al Departamentului Sport, acuză o lipsă de competență din partea conducerii postului național.

„În cea mai emoționantă seară de la CM, când Japonia conduce Spania și Costa Rica pe Germania, șefii TVR își bat joc de banul public și transmit pe TVR1 o emisiune cu iz patriotard, trasă de par, cu dialoguri răsuflate ținute pe podele zgâriate. Nu așa se respectă România de ziua Țării, doamnelor și domnilor. Țară nu se respectă punând-o pe dra Nadine Vlădescu, clienta tuturor ziarelor de la o vreme, să debuteze fulminant la TVR Cultural din primul minut de emisie”, a arătat Dorin Chioțea.

În acest sens, el a acuzat o decizie proastă a actualei conduceri, în frunte cu Președintele Director General (PDG), Dan Turturică, cel care a luat această decizie. Astfel, acuză Dorin Chioțea, a fost ratată o investiție strategică, aducătoare de audiență.

„Nu așa avem grijă de muncă oamenilor care țin instituția asta în viață. Iar dl PDG care se crede patron și ăia din juru-i vor ca noi să tăcem și să înghițim. Dl Dan Turturică și yesmenii care decid asemenea aberații au impresia că au luat instituția pe persoană fizică. Că sunt stăpâni, fără să dea socoteală pt o investiție strategică, aducătoare de audiență. Să vă fie rușine!”, a mai scris Dorin Chioțea într-o postare pe contul său de Facebook.

TVR a ratat două meciuri importante la Cupa Mondială

Pe 1 decembrie, conducerea TVR a decis să mute transmisiunile meciurilor de fotbal Germania – Costa Rica și Spania – Japonia, pentru a face loc unei emisiui dedicate Unirii de la 1918. Este vorba despre „Ora Unirii”, emisiune la care face referire și Dorin Chioțea.

Meciul dintre Germania și Costa Rica a fost difuzat de postul c Info, în timp ce al doilea joc al grupei, Japonia – Spania, a fost transmis în direct pe TVR 2.

Selecţionata Germaniei a fost eliminată de la Cupa Mondială, deși a învins echipa Costa Ricăi cu scorul de 4-2 (1-0) pe Al Bayt Stadium din Al Khor, în Grupa E a Cupei Mondiale din Qatar. Cvadrupla campioană mondială a părăsit pentru a doua ediţie la rând competiţia din faza grupelor.

În cel de-al doilea meci pe care l-a ratat TVR, selecţionata Japoniei a învins echipa Spaniei cu scorul de 2-1 (0-1). Ambele formaţii s-au calificat în optimile de finală.