FIFA susține că Arabia Saudită şi-a demonstrat capacitatea de a găzdui Cupa Mondială din 2034. De altfel, reprezentanții forului internațional au venit cu o serie de îndrumări privind drepturile omului și siguranța cetățenilor.
FIFA, precizări legate de candidatura Arabiei Saudite
Țara din Golf este singura care și-a depus candidatura pentru evenimentul din 2034. Pe 11 decembrie ar urma anunțul oficial privind organizarea Cupei Mondiale de către Arabia Saudită.
După evaluarea raportului, FIFA a vorbit despre „un efort semnificativ în termeni de timp şi energie”. Cerințele legate de siguranța cetățenilor și drepturile omului ar trebui îndeplinite până la Cupa Mondială din 2034.
Candidatura, contestată de Amnesty International
La începutul lunii, Amnesty International a cerut forului internațional să respingă candidatura. Peste câteva zile
are loc Congresul Federaţiei Internaţionale de Fotbal, urmând să fie desemnate ţările gazdă ale Cupei Mondiale din 2030 şi 2034. Evenimentul este programat pentru ziua de 11 decembrie.
Arabia Saudită este singura care și-a depus candidatura pentru competiția din 2034. Maroc-Spania-Portugalia candidează pentru găzduirea evenimentului în anul 2030.Totodată, Paraguay, Uruguay şi Argentina vor găzdui câte o partidă.
FIFA, cerințe clare pentru țara din Golf
Reprezentanții forului internațional au adus în prim plan riscurile „medii” privind drepturile omului, aspect legat de această țară.
„Constituie o propunere foarte solidă în ansamblu, care se reflectă în rezultatul evaluării tehnice a infrastructurii propuse (sportive şi de altă natură) şi în potenţialul său comercial. (...) Luând în considerare toate aceste considerente, candidatura şi-a demonstrat în mod clar capacitatea de a găzdui Cupa Mondială din 2034”, arată FIFA în raport.
Arabia Saudită este îndrumată să se pregătească temeinic pe partea de siguranță a cetățenilor.
„În ceea ce priveşte drepturile omului, în ansamblu, angajamentele luate pentru aplicarea diferitelor măsuri (...) necesită un efort semnificativ în termeni de timp şi energie, în special în anumite domenii. Evaluarea nivelului de risc reflectă aceste considerente”, mai arată sursa.
Arabia Saudită este intens criticată pentru restricționarea libertății de exprimare, precum și pentru convingerile privind pedeapsa cu moartea.