Evenimentul Zilei > Justitie > Cunoscutul fotograf Ionel Onofraş, fostul primar al Iaşului, a ajuns la închisoare
Cunoscutul fotograf Ionel Onofraş, fostul primar al Iaşului, a ajuns la închisoare

Cunoscutul fotograf Ionel Onofraş, fostul primar al Iaşului, a ajuns la închisoare

Ionel Onofraş, fostul primar al municipiului Iaşi după Revoluţie, a ajuns după gratii vineri, 16 decembrie, după ce a fost condamnat definitiv într-un dosar de înşelăciune

Fostul edil a primit o condamnare definitivă de patru ani şi patru luni de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat de înşelăciune, alături de alte persoane, de către Curtea de Apel Bacău.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada martie-iunie 2009, Horia Gurău, Cătălin Daniel Lovin, Lucian Pintea şi Onorică Palade, în baza unei înţelegeri prealabile cu Ionel Onofraş, Doina Laila Giurcanu şi Eugen Groapă, au indus în eroare mai multe societăţi de leasing cu ocazia încheierii şi executării unor contracte, având ca obiect utilaje marca XCMG (încărcătoare frontale) şi JCB (autogreder), utilaje care în realitate nu au existat, al căror preţ fusese dej aplătit de proprietar furnizorului extern sau care nu corespundeaus pecificaţiilor tehnice.

„Mecanismul de fraudare a părţilor vătămate a constat în inducerea lor în eroare cu privire la existenţa fizică a utilajelor ce făceau obiectul contractelor de finanţare. În acest scop, inculpaţii s-au folosit de documente (contracte de vânzare-cumpărare, procese verbale de predare-primire şi recepţie, facturi fiscale, certificate de garanţie, înscrisuri sub semnătură privată false) care au creat aparenţa că utilajele se află în circuitul civil, obţinându-se astfel finanţarea achiziţionării lor de către utilizator. 

Astfel, în cadrul tuturor contractelor de leasing, utilajele apar ca fiind cumpărate de către utilizatori de la o societate comercială la care Ionel Onofraş era acţionar majoritar, iar Doina Laila Giurcanu era administrator. La rândul ei, societatea celor doi a achiziţionat utilajele de la două societăţi comerciale al căror administrator era Eugen Groapă. Ratele aferente contractelor de leasing au fost plătite timp de câteva luni de către societăţile utilizatoare, după care acestea le-au întrerupt, concomitent cu cedarea părţilor sociale către persoane din Republica Moldova”, au precizat procurorii. Aceștia au mai arătat că prejudiciul adus firmelor de leasing este de 6.867.678,46 lei şi 783.683,72 euro. Ionel Onofraş este un portretist desăvârşit şi un talentat fotograf de animale sălbatice.