Cumperi ciresul cu totul

Cumperi ciresul cu totul

Isi culeg singuri ciresele din pomi ca sa profite de preturi mai bune sau, pur si simplu, pentru placerea de a sta in mijlocul naturii.

Soseaua E 85, intre Ramnicu-Sarat si Focsani, s-a transformat, de doua saptamani, intr-un adevarat drum al cireselor. Cine vrea sa le culeaga cu mana lui si sa se catere in pomi este bine-venit, pentru ca proprietarii vand ciresele „la copac”. „A facut Dumnezeu risipa anul acesta! Toate florile din martie s-au transformat in cirese”, ne spune Ion Flodoriu, 84 de ani, din satul Dragosloveni, cocotat in varful unui cires urias ale carui crengi dau pe jos de atatea roade.

Profit de 2,5 lei la kil Cum nu dovedeste sa le adune de unul singur, proprietarul vinde productia „la copac”. „Am gradina plina, il luati pe care il vreti. Decat sa le ia  pasarile cerului, mai bine le vand la pachet, mai ieftin ca la piata. Cine vrea o burta de cirese sau sa faca dulceata, compot, sa vina la cules. Ca ciresele sunt foarte bune, au vitamine, curata organismul de toxime, ajuta la slabit”, isi lauda omul marfa.

Nea Flodoiu spune ca, zilele trecute, trei oameni au cules intr-o dupa-amiaza 100 de kilograme de cirese dintr-un pom mai mare, pentru care au platit 150 de lei. Omul are deja musterii in curte, veniti sa-i cumpere productia „angro”. De loc din Vidra, doi barbati s-au apucat sa culeaga singuri ciresele, sub supravegherea atenta a proprietarului.

„Mergem cu ele la Constanta, in piata, nici nu ne gandim sa nu facem un profit de 20 de milioane, ca altfel nu renteaza transportul”, ne spun Ion si Mitica, din varful copacului. Cumpara ciresele de la Dragosloveni cu 1,5 lei si le vand in piete cu 4-5 lei kilogramul.

„M-am saturat de intermediari” Nea Grosu vinde cu 2 lei kilogramul. Cine vrea sa culeaga ciresele parguite direct cu mana lui este bine primit in livada lui. Cu conditia sa aiba grija de copaci. „Unii ne provoaca si distrugeri, rup crengile, trebuie sa stam cu ochii pe ei”, spune omul, care explica: „Din banii luati pe cirese, platim lucrarile la vie”.

Pe Aurel Tanase, fost economist-sef la CAP Dumbraveni, l-am gasit pe marginea soselei E85 asteptand clientii in fata unor cosuri mari cu „cirese de calitate I”, dupa cum le lauda. Omul e suparat pe mai-marii agriculturii: „Ne batem joc de agricultura. Vreau sa-l intreb pe ministrul Remes cum intram noi in UE cu marfa pe marginea drumului, ca prostituatele. Pe vremuri erau centre de achizitie. Azi stau cu ciresele in copac sa le manance ciorile. Ca de intermediari ne-am saturat”, spune dezamagit Aurel Tamase, care are o livada cu peste 40 de pomi.

Cirese „inima de porumbel” Zona dintre Ramnicu-Sarat si Focsani este una dintre cele mai mari bazine pomicole ale Moldovei. Fie ca sunt cirese de mai, zemoase si parfumate, carnoasele „inima de porumbel” ori ciresele negre, numai bune pentru dulceata, toate curtile de la Obrejita si Tamboiesti pana la Candesti si Dragosloveni sunt pline de ciresi copti.

Culturile de ciresi si visini din Vrancea se intind pe 338 hectare, la care se adauga 249.100 de pomi razleti aflati pe terenuri particulare. „In Romania cel mai important bazin de acest gen este la Iasi, urmat de cele din Arges, Leordeni si Topoloveni”, a declarat Viorica Ghionea, directorul adjunct al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Vrancea.

Ne puteți urmări și pe Google News