Cumnatul Angelei Similea, milionar în euro: "N-o pot ajuta"

Cumnatul Angelei Similea, milionar în euro: "N-o pot ajuta"

Deşi se spune că a făcut avere pe seama relaţiilor celebrului său frate, Gabriel Surdu este mult mai calculat în afaceri decât a fost Victor.

Angela Similea, cea mai mare divă a epocii comuniste, e îngropată în datorii. Unii vorbesc de o sumă colosală: 6 milioane de euro. E "moştenirea" lăsată de soţul său Victor Surdu, om de afaceri şi deputat PSD, care s-a prăpădit în primăvara acestui an, răpus fiind de cancer la pancreas. Falimentul familiei Surdu-Similea poate fi scurt rezumat: Victor a făcut credite bancare uriaşe şi a investit banii în afaceri ce s-au dovedit a fi nerentabile.

Puţini ştiu însă că unul din fraţii lui Victor, ieşeanul Gabriel Surdu este printre cei mai prosperi oameni de afaceri din capitala Moldovei. "Nu sunt chiar aşa mari datoriile şi, oricum, Angela nu are de ce să-şi facă probleme. Firma e în administrare specială şi, pe măsura profitului şi a rezultatelor, banca îşi va lua banii cuveniţi", a explicat Gabriel Surdu.

Mai mult, acesta susţine că proprietatea de la Matara (domeniul unde locuieşte Angela Similea) este securizată. Printr-un act de donaţie de acum câţiva ani, domeniul se află în proprietatea fiului Angelei şi a celor două fiice ale lui Victor Surdu. Adică, banca nu are ce să execute.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mutare greşită: service în Afumaţi

Ultima afacere înfiinţată de Victor Surdu a fost un service auto, în Afumaţi. În perioada lansării, în plină criză economică, Victor Surdu a făcut împrumut la bancă de 700.000 de euro. Din cauză că acest împrumut nu a fost rambursat la timp, cei doi soţi au primit somaţii de la bancă. Ameninţările de executare silită din partea băncii Intesa Sanpaolo România au început din 2010 când deputatul Victor Surdu încă trăia. După moartea acestuia, toate datoriile au rămas în grija societăţilor pe care acesta le deţinea. "Se exagerează că este în faliment. Toate datoriile aparţin societăţilor, nu sunt în numele artistului Angela Similea", a afirmat Gabriel Surdu. Service-ul de lângă Bucureşti este în reorganizare judiciară.

Oricum, cumnatul Angelei Similea nu pare dispus să intervină în stingerea datoriilor. "Nu am niciun fel de afacere comună sau legătură de afaceri cu cumnata mea Angela Similea. Mereu, noi între fraţi, am fost separaţi cu afacerile, iar acum nu am de ce să intervin cu ceva în achitarea datoriilor. Banca are o garanţie şi va trebui să-şi recupereze banii legal", a explicat Gabriel Surdu.

Domeniul de la Matara, securizat

Chiar în cel mai sumbru scenariu, cel în care firmele vor fi executate, Angela Similea nu ar avea prea mult de suferit. "Angela Similea nu rămâne pe drumuri. Are proprietatea de lângă Bucureşti, are unde să stea şi se descurcă", a spus Gabriel Surdu. Toată proprietatea de 6.000 mp pe care se află un conac, livadă şi un lac este acum pe numele celor trei copii. "Casa respectivă nu este trecută ca garanţie la nicio bancă. Ea este în proprietatea copiilor pe care cei doi i-au avut separat, din fostele căsătorii. Demult este făcut actul de donaţie", a spus Gabriel Surdu.

Pe domeniul de la Matara locuieşte acum Angela Similea. Cumnatul ei povesteşte că artista duce o viaţă normală, nu doreşte să apară des în public şi nu răspunde la telefon decât rudelor si persoanelor apropiate. Ultima dată când s-a întâlnit cu familia fostului soţ a fost în iulie 2011, la nunta de la Iaşi a fiului lui Gabriel Surdu, unde artista a participat la ceremonia de la biserică, însă nu a fost prezentă la petrecere din cauza perioadei de doliu.

Din nou bunică

Cumnatul Angelei Similea susţine că problemele financiare pălesc în faţa bucuriei familiei de a avea un nou membru. Monica, fiica din Italia a fostului deputat Victor Surdu, a adus pe lume un băiat pe 29 septembrie 2011. "Acum ne preocupăm de vestea bună că nepoata mea a născut. Pe băieţel îl va chema Victor, ca pe bunicul lui", a povestit Gabriel Surdu.

Cealaltă fiică vitregă a Angelei Similea, Victoria, este căsătorită cu un cetăţean african şi împreună deţin afaceri în Africa de Sud. Băiatul Angelei Similea din prima căsătorie, Sorin Hilgen, locuieşte în SUA unde este director la o cunoscută firmă IT.

Ca în fiecare an, în familia Surdu este mare petrecere cu ocazia Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril. Pentru că au trecut doar şase luni de la moartea fratelui său, în acest an va fi o sărbătoare restrânsă. "Vom continua tradiţia de a cânta romanţe pentru că acum, mai mult ca oricând, trebuie să ne gândim la fratele nostru care nu mai este", a afirmat omul de afaceri Gabriel Surdu.

"Nu am niciun fel de afacere comună sau legătură de afaceri cu cumnata mea Angela Similea. Mereu, noi între fraţi, am fost separaţi cu afacerile şi n-am de ce să intervin acum. Banca va recupera banii legal." GABRIEL SURDU, om de afaceri, cumnatul Angelei Similea SUME AMEŢITOARE

Unul mai mult celebru, celălalt mai mult bogat

Ultima declaraţie de avere completată în octombrie 2010 de Victor Surdu pentru Camera Deputaţilor arată că acesta deţinea aproape un hectar jumătate de vie în comuna ieşeană Bârnova şi un autoturism Chevrolet fabricat în 1997. Apare că fostul deputat avea tablouri, schiţe şi bijuterii în valoare totală de aproape 1,7 milioane de lei. În schimb, acesta nu deţinea nici o casă în nume propriu.

A împrumutat în nume personal cu circa 5,3 milioane de lei trei societăţi. Victor Surdu era acţionar la trei firme: Group Victoria Versus, Romspain Development SRL şi SC Piscicola Matara, conform ultimei declaraţii de interese, tot din octombrie 2010. Singurul credit contractat de Victor Surdu care este notat în declaraţia de avere este unul de 160.000 de euro din anul 2008.

A construit benzinăriile Lukoil

Victor Surdu s-a născut la 11 iulie 1947. El a fost, între 1989-1990, ministru al Agriculturii şi, între 1990 şi 1996, preşedinte al Partidului Democrat Agrar (PDAR), fiind inginer horticultor de profesie. Din 2001 a fost membru al PSD, iar din 2008 deputat de Neamţ. Victor Surdu a mai fost deputat între anii 1990 şi 1992.

Cumnatul său este unul dintre cei mai bogaţi oameni din Iaşi. Afacerile sale au explodat odată cu intrarea pe piaţa românească a concernului rusesc Lukoil, firma de construcţii a lui Gabriel Surdu devenind antreprenor general pentru dezvoltarea unei reţele de peste 120 de benzinării. A devenit celebru în Iaşi pentru rezultatele financiare uluitoare ale firmei sale de construcţii, care raporta anual profituri de milioane de euro cu mai puţin de 10 angajaţi înregistraţi. Terramold SRL a fost, de altfel, una dintre cele mai eficiente firme din România în privinţa randamentului pe cap de angajat.

Gabriel Surdu are un turn de birouri în plin centrul Iaşiului, alte sedii de firmă în proprietate, cinci case de locuit, două apartamente şi un spaţiu comercial ultracentral. Este, în acelaşi timp, un mare proprietar de pământuri deţinând 10 ha de teren intravilan valorând multe milioane de euro. Este de asemenea proprietarul unui cartier rezidenţial în Iaşi, cu peste 40 de vile. În declaraţia sa de avere apar bijuterii de 155.000 de euro şi o colecţie de ceasuri de 110.000 de euro, precum şi o pensie militară de 13.200 de lei/an. Este consilier local şi prim-vicepreşedinte al PDL Iaşi. TREI FRAŢI. Gabriel Surdu (în dreapta) a construit toate benzinăriile Lukoil din România

GOSPODARUL CARE A CUCERIT-O

Victor şi Angela, o iubire tumultoasă de 30 de ani

Cântăreaţa de muzică uşoară Angela Similea s-a născut la 9 iulie 1946. S-a remarcat în muzică şi a fost supranumită "doamna cântecului românesc". Prima întâlnire dintre Victor Surdu şi Angela Similea a fost în 1968, la o ediţie a festivalului Cerbul de Aur. Atunci s-a înfiripat idila dintre ei. Nu a contat că fiecare avea o familie şi copii. Chiar dacă Angela Similea era căsătorită pe atunci cu un ataşat al Ambasadei Olandei la Bucureşti, ea îl vizita pe Victor Surdu la cantonul acestuia din Schitu Duca, judetul Iaşi. Cadouri scumpe, excursii, însoţiri la concerte peste hotare, toate au condimentat relaţia strânsă dintre cei doi.

Angela Similea: "O iubire adevărată"

"Ce mi-a plăcut la ea? Totul. Absolut totul. Iar cel mai frumos cadou a fost iubirea ei pentru mine", afirma, acum 5 ani, Victor Surdu. La rândul său, Angela Similea aprecia la superlativ relaţia dintre ei. "Cred că iubirea de acum este cea adevărată, pentru că nu mai are umbra de egoism sau meschinărie, ci e mult mai generoasă, mai sinceră. Are liniştea care-i trebuie, are şi tumult", spunea, tot în 2006, artista.

Legenda mazilirii lui Surdu

O parte din povestea de dragoste dintre Victor şi Angela s-a consumat la cantonul din localitatea ieşeană Schitu Duca. Surdu a ajuns în Schitu Duca în 1986 după ce comuniştii îl maziliseră din fotoliul de secretar general cu agricultura pe judeţul Iaşi. Comuniştii îl acuzaseră că l-a împuşcat în picior pe prim secretarul de atunci, Leonard Constantin. Versiunea lui Surdu a fost alta. "Eram la picnic, mai multe familii, sărbătoream numirea lui Leonard în Guvern. Am jucat tenis, el a alunecat şi a făcut dublă fractură de meolă. Doi ani m-au anchetat. Şeful securităţii de atunci de la Iaşi, Ciurlău, mi-a zis că mă bagă în puşcărie. S-a dovedit că am fost nevinovat, dar am fost mutat disciplinar la Schitu Duca", a povestit Surdu presei cum a ajuns el în comuna respectivă.

Paradisul de la Schitu Duca

Aşa a început aventura lui Victor Surdu la Schitu Duca. Om gospodar, Surdu şi-a făcut o fermă în toată regula. Avea 200 de păsări, 3 cai, vaci, porci şi vreo 180 de stupi. Printre oaspeţii de la canton, deseori a venit şi Angela Similea. Sătenii povestesc că Angela Similiea i-a adus odată şi pe membrii trupei Savoy şi au stat o săptămână la Schitu Duca. Ziua, Surdu pleca la muncile câmpului, dar seara începea distracţia cu cântări, mese îmbelşugate şi spriţuri.

Căsătorie în secret

După o viaţă de iubire secretă cei doi s-au căsătorit în 1999, tot în secret. Au primit binecuvântarea PF Calinic Botoşăneanu la biserica SF. Neculai Domnesc din Iaşi. Naşi le-au fost din lumea oamenilor de afaceri: Dumitru Anghelina şi Viorel Roman, iar la petrecere au venit câţiva apropiaţi şi rudele celor doi. Aşa a intrat artista Angela Similea oficial în familia Surdu. INSINUĂRI

Angela Similea, defăimată de noră

Cântăreaţa a avut în ultimii ani parte de conflicte cu fosta ei noră. Bianca Cristinoiu- Jones a acuzat-o pe Angela Similea că a profitat de relaţia pe care o avea cu omul politic Victor Surdu şi i-a furat cei doi copii rezultaţi din căsătoria cu Sorin Hilgen, fiul artistei.

Bianca a povestit pentru "Libertatea" cum soacra ei, Angela Similea, s-a folosit de influenţa şi banii ultimului soţ ca să îi fure copiii. Fosta noră a mai povestit că cei doi copii i-au fost pur şi simplu furaţi de Similea, când nici nu era finalizat divorţul dintre ea şi Sorin. Aceasta a acuzat-o pe soacra ei că l-a influenţat pe Sorin şi au complotat în răpirea băiatului şi fetei, deoarece el i-a luat când au ieşit la o plimbare în parc. Bianca Cristinoiu-Jones spune că de 12 ani nu şi-a văzut propriii copii pentru că cei doi au fost daţi în custodia tătălui, iar Angela Similea a primit imediat procura de îngrijire a lor şi îi ţine mereu ascunşi.

La rândul ei, artista a afirmat că nu şi-a dorit-o niciodată ca noră pe Bianca şi că ea nu are nicio legătură cu scandalurile pe care le insinuează. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/r060WxC8QlY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

  • Angela Similea despre soţul său: "El a plecat iubind"